latinica  ћирилица
27/08/2014 |  15:49 | Autor: SRNA

Gradačac: Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije

U Gradačcu je danas počeo 41. Međunarodni sajam poljoprirede i prehrambene industrije na kojem učestvuje 230 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske i Јordana.
Međunarodni sajam poljoprivrede u Gradačcu - Foto: SRNA
Međunarodni sajam poljoprivrede u GradačcuFoto: SRNA

Sajam su otvorili ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH Stevo Mirjanić i Јerko Ivanković Lijanović.

Mirjanić je izrazio nadu da će stručnjaci, koji će narednih dana učestvovati u naučnim seminarima u okviru ovog skupa, poznatijeg kao Sajam šljive, ponuditi rješenja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

On je Srni izjavio da poljoprivrednoj proizvodnji u oba entiteta nedostaju nove tehnologije bez kojih proizvođači ni u narednom periodu ne mogu biti konkurentni proizvođačima hrane u zemljama okruženja i Evropi.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Gradačcu

Lijanović je na otvaranju istakao da su poljoprivredni proizvođači i prehrambena industrija u BiH u ovoj godini suočeni sa velikim problemima koje su izazvale prirodne nepogode.

Osim prirodnih nepogoda, prema njegovim riječima, prepreke za veću proizvodnju hrane predstavljaju neuređeno tržište i uvoz hrane koji je u odnosu na izvoz višestruko veći.

Generalni direktor Sajma Husein Topčagić najavio je da će dio sajamskog programa biti realizovan i u Modriči, odnosno da će u Poljoprivrednom gazdinstvu "Krušik" u Skugriću biti organizovana stručna predavanja i predstavljen rad ovog privatnog preduzeća koje se bavi uzgojem i preradom voća.

Na otvaranju Sajma u Gradačcu bili su predstavnici federalne i Vlade Tuzlanskog kantona, opštine Gradačac i brojni posjetioci.