latinica  ћирилица
27/08/2014 |  19:05 | Autor: TANЈUG

Koncert orkestra sto mladih muzičara "Za Evropu sutrašnjice"

Povodom stogodišnjice od Velikog rata "Orkestar sto mladih" predvođen dirigentom Albertom Kavolijem iz Italije, Goranom Uzelcem iz Srbije i Primožem Kerštanjem iz Slovenije održaće koncert pod nazivom "Za Evropu sutrašnjice" u subotu, 30. avgusta u Kolarčevoj zadužbini.

Koncert organizuje Italijanski institut za kulturu u Beogradu u okviru italijanskog predsjedavanja savjetom Evropske unije u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, Kolarčevom zadužbinom i kulturnim udruženjima GAIA Eventi Milano i "V.A. Mocart" Dezencano del Garda.

Direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Sira Miori u najavi koncerta istakla je da Orkestar sto mladih čine najbolji mladi muzičari koji imaju između 12 i 20 godina, izabranih od strane muzičkih škola iz njihovih zemalja porijekla: Italije, Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije.

"Ovi mladi, porijeklom iz zemalja koje su prije sto godina učestvovale u ratu na suprotnim stranama, rođeni su i odrasli na mjestima koja su, tokom vijekova, bila svjedoci masakra i krvavih sukoba iz dva svjetska rata", kazala je Miori.

Mladi muzičari u Beogradu od 23. do 31. avgusta uz podršku Italijanskog instituta za kulturu i Grada Beograda, učestvuju na seminarima koje drže muzikolozi i stručnjaci za pojedinačne muzičke instrumente a na kraju seminara održaće dva koncerta.
Prvi koncert "Orkestar sto mladih" izvešće u Beogradu u subotu, 30. avgusta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine a drugi naredne večeri u Novom Sadu u Sinagogi u saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada.

Ova jedinstvena formacija rezultat je projekta umjetničke saradnje između studenata muzike iz raznih zemalja, koje promoviše Italijanska Asocijacija za kulturu GAIA Eventi, Muzičke škole povezane sa Konzervatorijumom "Đuzepe Verdi" iz Milana i Muzička škola del Garda iz mjesta Dezencano del Garda.

U projektu učestvuju Muzička škola iz Sankt Gilgena (Austrija), Muzička škola "Јosip Slavenski" iz Beograda (Srbija), Muzička škola "DoReMi" sa Bleda (Slovenija) i Muzička škola "Metodi Patče" iz Ohrida (Makedonija).

Već nekoliko godina mladi muzičari iz raznih zemalja Evrope sastaju se kako bi zajedno izveli seriju muzičkih aktivnosti koje, nakon intenzivnog rada i učenja, kulminiraju koncertom čiji su idejni tvorci i organizatori upravo sami muzičari.
Italijanski institut za kulturu u Beogradu učestvuje u organizaciji ovog događaja, podržavajući učešće mladih muzičara iz Italije iz Simfonijskog orkestra mladih iz muzičkih škola pri Konzervatorijumu "Đuzepe Verdi" iz Milana i iz Muzičke škole Del Garda iz mjesta Dezenzano del Garda.