latinica  ћирилица
28/08/2014 |  09:45 | Autor: SRNA

Gospojinske svečanosti

Više opština Srpske danas obilježava dan opštine i krsnu slavu - Veliku Gospojinu.

U centru Šekovića danas je, povodom Dana i krsne slave opštine - Velike Gospojine, otkriveno centralno spomen-obilježje svim poginulim srpskim borcima u ratovima od 1914. godine do Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Otkrivajući spomen-obilježje, načelnik opštine Šekovići Budimir Ninić podsjetio je da je njegova izgradnja počela 1998. godine.

Nakon otkrivanja spomen-obilježja, u sali Doma kulture, uz prigodan kulturno- umjetnički program, održana je svečana sjednica Skupštine opštine Šekovići, te upriličeno lomljenje slavskog kolača i svečani ručak.

Svetom liturgijom u Hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Derventi danas je počelo obilježavanje krsne slave opštine, Velike Gospojine. Potom je uslijedila svečana litija do centralnog spomen obilježja, gdje je služen parastos u pomen stradalim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježavanje Dana i krsne slave opštine Pale počelo liturgijom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a zatim je održana litija i defile ulicama grada. Nakon toga služen parastos i položeni vijenci na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. U Kulturnom centru večaras biti održan 14. Sabor frule.

Brčko: Hram Uspenja Presvete Bogorodice proslavio slavu

Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Brčkom danas je svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i litijom oko crkve obilježio svoju krsnu slavu - Veliku Gospojinu.
"Ova bogomolja, koja u Drugom svjetskom ratu nije stradala, jer je bila ucrtana u vojnim topografskim kartama, decenijama je bila zapuštena, a jedno vrijeme korištena je kao skladište boja i lakova fabrici namještaja smještenoj na crkvenom zemljištu", rekao je protojerej-stavrofor Dragan Ćirković.

Pošto su 2004. godine aktivisti brčanske Svetosavske omladinske zajednice očistili njegovu unutrašnjost, hram je obnovljen, zahvaljujući prilozima vjernika.

"Ovdje se slavilo ime Božje i slaviće se i ubuduće", poručio je protojerej Ćirković.

Današnja crkvena svečanost, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina parohijana, završena je narodnim veseljem, uz bogatu trpezu u porti hrama.

Hram Uspenja Presvete Bogorodice u prigradskom naselju Grčica 1932. godine podigao je brčanski trgovac hadži-Јovo Tanasković.

Na Ozrenu 15.000 vjernika

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je svetu arhijerejsku liturgiju povodom Velike Gospojine u manastiru Svetog Nikolaja na Ozrenu, gdje se okupilo više od 15.000 vjernika iz Republike Srpske, FBiH, zemalja okruženja i inostranstva.

"Zna Gospod naše slabosti, ali Gospod očekuje naš trud, našu revnost i našu borbu, a ono što mi ne možemo da postignemo to će Gospod dati, to se ne brinite", poručio je vladika okupljenim vjernicima.

Za kuma velikogospojinskog slavlja izabran je Stojan Ilić iz Doboja, koji je darovao 2.500 evra.

Vladika Hrizostom je sinoć, uz sasluženje mjesnog sveštenstva i monaštva, služio praznično večernje sa petohljebnicom.

Proslavljeni dan i krsna slava opštine Derventa

Opština Derventa proslavila je danas svoj dan i krsnu slavu - Veliku Gospojinu, a slavskoj svečanosti prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.
Čestitajući Dan opštine i krsnu slavu Radojčić je rekao da je Derventa jedna od najboljih opština u Republici Srpskoj i BiH, koja se često pominje u pozitivnom smislu.

Radojičić je naveo da je ova lokalna zajednica prepoznatljiva po poslovnom ambijentu, statistikama zaposlenosti, broju proizvodnih preduzeća i svemu što odlično radi na čelu sa načelnikom Miloradom Simić.

On je podsjetio da je poslije katastrofalnih poplava 2010. godine odmah uloženo mnogo truda i napora na preventivnom djelovanju i vodozaštiti, što se pokazalo veoma uspješno tokom ovogodišnjih poplava.

"To je posao koji je uradila lokalna zajednica u saradnji sa Vladom Republike Srpske, da rekordan nivo vodostaja ove godine u odnosu na druge opštine bude sa znatno manjom štetom u Derventi", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, za tri godine evidentni su pokazatelji kako se za kratko vrijeme može mnogo uraditi.

Načelnik opštine Milorad Simić istakao je da su rezultati napredaka ove lokalne zajednice vidljivi i da on ima "stabilnu skupštinsku većinu, a opoziciju u svoju korist".

"Zadovoljstvo je kada čujem da se Derventa pozitivno spominje. Radili smo dobro, to je motiv da nastavimo dalje", rekao je Simić.

On je napomenuo da opština Derventa ima najmanju stopu nezaposlenosti, da 12 odsto izvoza u Republici Srpskoj pripada ovoj lokalnoj zajednici, a 54 odsto na regiji Doboj.

"Bolji smo nego u okruženju, nastavljamo istim tempom. I naš grad zadesile su poplave, ali smo daleko bolje prošli nego 2010. godine, jer smo učinili mnogo toga da spriječimo poplave", rekao je Simić.

Povodom Dana i krsne slave na centralnom spomen-obilježju u Derventi služen je parastos palim borcima Vojske Republike Srpske. Vijence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, Udruženja logoraša i ratnih vojnih invalida, Organizacije porodica poginulih i nestalih civila i boraca, lokalne vlasti i političkih partija.

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine uručena su opštinska priznanja za doprinos razvoju opštine u raznim oblastima.

Najviše priznanje - Velikogospojinska povelja pripala je Fudbalskom klubu "Tekstilac" za dugogodišnji rad i afirmaciju mladih u sportu.

Slavskoj svečanosti prisustvovali su i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, pobratimskog italijanskih grada Pinerola, te brojne zvanice iz privrednog, političkog, kulturno-sportskog života.

Veliku Gospojinu proslavila je i Crkvena opštine Derventa. U sabornom i spomen-hramu Uspenja presvete Bogorodice služena je Sveta liturgija i osveštan slavski kolač, a zatim je Trgom pravoslavlja prošla svečana litija.