latinica  ћирилица
28/08/2014 |  13:39 | Autor: SRNA

Špirić/Pajot: Regionalna saradnja i reforme

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić naglasio je danas da je regionalna saradnja od posebnog interesa za BiH da bi se ubrzale reforme i što prije napravio iskorak ka evropskim integracijama, jer su zemlje regiona u procesu priključenja ili su već dio EU.
Sarajevo: Nikola Špirić i Albert Pajot - Foto: SRNA
Sarajevo: Nikola Špirić i Albert PajotFoto: SRNA

U razgovoru sa novoimenovanim šefom političkog i ekonomskog odjeljenja Ambasade SAD u u BiH Albertom Pajotom, Špirić je istakao da se napredak na evropskom putu, ali i jačanje ekonomije može ostvariti samo punim konsenzusom unutar BiH, a ne čekanjem rješenja od međunarodnih faktora.

Špirić, koji je i ministar finansija i trezora BiH, ocijenio je da se napredak u BiH može postići evolucijom Dejtonskog sporazuma, a ne revolucionarnim rješenjima, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku se govorilo i o predstojećim opštim izborima u BiH. Špirić je naveo da ne očekuje velike promjene nakon oktobarskih izbora, te ocijenio da je potrebno što prije formirati vlast da bi se odgovorilo mnogobrojnim izazovima koji stoje pred BiH.

Pajot je naglasio da su SAD spremne pomoći BiH u provođenju reformi, te da će pružati podršku na tom putu, kao što su činili i do sada.