latinica  ћирилица
29/08/2014 |  12:31 | Autor: SRNA

BG: Srpske tipske kuće i u Srpskoj

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić razgovarala je u Beogradu u odvojenim susretima s ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, te s ministarkom poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežanom Bogosavljević Bošković.

Razgovarano je o realizaciji zajedničkih projekata i aktivnostima na unapređenju daljnje saradnje. Ovim sastankom intenzivirana je realizacija projekta izgradnje mosta Ljubovija - Bratunac, graničnog prelaza i pristupnih saobraćajnica, a dogovoreno je da će Srbija nastojati da što prije zaključi međudržavni sporazum sa BiH, kako bi se ušlo u realizaciju projekta, te da će radne grupe Srbije i Srpske imati oročeno vrijeme da završe dodatne poslove. Srpska je donijela planske dokumente, regulacione i prostorne planove, kaže ministarka Golić.

- Dogovorili smo se da resorno ministarstvo Srpske intenzivira predlaganje zaključka na Vladi RS, odnosno da ovlastimo institucije Srbije, da mogu da pristupe donošenju lokacijskih uslova i građevinske dozvole za početak izgradnje ovog mosta, a Srpska će graditi zajednički granični prelaz za obje zemlje na teritoriji Srpske - rekla je Golićeva.

Razgovarano je i o poplavama, sanaciji klizišta i o prijedlogu da pješački most Zvornik-Mali Zvornik bude i most za saobraćaj. Danas su formirani i radni timovi koji će raditi na razmjeni iskustava u oblasti energetske efikasnosti, kao i da u realizaciji projekata bude angažovana domaća građevinska operativa. Republici Srpskoj ustupljen je projekat za izgradnju četiri modela tipskih kuća, rekla je ministarka Mihajlović.

- Ovo ministarstvo je u prethodnom periodu pripremilo idejne projekte tipskih srpskih kuća, a danas smo te projekte ustupili Republici Srpskoj, u želji da i oni iz tih idejnih projekata naprave glavne projekte i da takve kuće niknu i u Srpskoj - istakla je ministarka Mihajlović.

Dva ministra do kraja septembra zajedno će posjetiti jednu od lokacija gdje bi ove kuće mogle biti građene.

Hitno riješiti problem otpada koji rijekom Lim stiže u Drinu

Ministarka Golić razgovarala je sa ministarkom Snežanom Bogosavljević Bošković o gorućim pitanjima zaštite životne sredine, prije svega, o zagađenju vodne akumulacije HE u Višegradu otpadom koji, uglavnom, dolazi rijekom Lim.

Urgentno se moraju naći moguća rješenja ovog problema, istakla je ministarka Bogosavljević Bošković.

- Razgovarali smo o zajedničkim projektima kojima bi ovo pitanje bilo trajno riješeno. Riječ je o smetljištima i nesanitarnim deponijama koje se nalaze u priobalju Lima i dogovorili smo konkretne mjere i akcije u narednom periodu. Prva mjera biće sastanak radne grupe Srbije i Republike Srpske sa radnom grupom iz Crne Gore. Biće detaljno snimljeno stanje na terenu i predložene konkretne mjere - rekla je resorna ministarka Srbije.

Sastanak s načelnicima opština tim povodom biće održan 10. septembra u Priboju. Ministarka Golić posjetila je i Predstavništvo RS u Beogradu i najavila manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji" od 4. do 10. septembra, koja će imati poslovni, kulturni, naučni i turistički značaj.