latinica  ћирилица
29/08/2014 |  16:00 | Autor: SRNA

Napoznata sudbina 1.711 lica sa Kosmeta

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zatražila je povodom Međunarodnog dana nestalih, da nadležni pokrajinski organi, a posebno međunarodna zajednica, iskoriste sav svoj autoritet i ulože maksimalan napor da bi bilo riješeno pitanje sudbine 1.711 nestalih, te rasvijetljeni i kažnjeni svi zločini počinjeni na Kosmetu.
 - Foto: RTS
Foto: RTS

"Srbija nikada neće dozvoliti da se zaborave i ostanu nerasvetljeni i nekažnjeni zločinci i zločini na Kosovu i Metohiji, kako bi se u potpunosti zatvorio deo istorije obeležen sukobima i stradanjima i otvorilo novo poglavlje izgradnje pomirenja i poverenja na ovim prostorima", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Istaknuto je da je obaveza prema porodicama 532 nestala lica srpske nacionalnosti na KiM da se učini sve da bi porodice dobile odgovore i istinu o njihovim nestalim članovima, među kojima su i oni za koje se pretpostavlja da su nevini izgubili živote i da su žrtve trgovine organima.

"Podjednako strašno kao sami zločini jeste to što pravde i istine još nema. U saradnji s nadležnim institucijama, Srbija je apsolutno posvećena rešavanju tog problema, da se sazna puna istina, a odgovorni adekvatno kazne. To je naš dug nestalim licima i njihovim porodicama", navodi se u saopštenju.

"Rješavanje sudbine nestalih, kojih je u regionu 11.175, preduslov je da se cio region u punom kapacitetu okrene budućnosti, pomirenju i saradnji", ističe se u saopštenju.