latinica  ћирилица
01/09/2014 |  12:20 | Autor: TANЈUG

Neoancisti više ne sjede u parlamentu u Drezdenu

Neonacistička Nacionademokratska partija (NPD), koja je godinama bila zastupljena u parlamentu u Drezdenu, osvojila je juče na izborima u Saksoniji 4,95 odsto glasova i tako postala vanparlamentarna stranka, pokazuju konačni rezultati glasanja u ovoj istočno-nemačkoj pokrajini, smještenoj na granici prema Češkoj i Poljskoj.

NPD, oko čije zabrane se već godinama ''lome koplja'', dobila je na prošlim izborima u toj pokrajini 5,6 odsto glasova.
Na izborima u Saksoniji pobijedila je juče Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelara Angele Merkel, sa osvojenih 39, 4 odsto glasova, tako da će dosadašnji šef vlade demohrišćanin Stanislav Tilih, prvi Lužički Srbin koji se u politici vinuo tako visoko, i dalje ostati na vlasti.

Osim neonacista, ni liberali, kojima je pečat dao bivši šef njemačke diplomatije Hans Ditrih Genšer, a do nedavno vodio takođe bivši šef diplomatije Gvido Vestervele, juče nisu uspjeli da osvoje minimalnhi pet odsto glasova, tako da analitičari kažu da je to znak propasti te partije.

Јuče je, naime, prestala da postoji posljednja koalicija sa liberalima u Njemačkoj. Saksonijom su do juče vladali demohrišćani sa liberalima i to je bio posljednji ''crno-žuti'' savez u zemlji.
Na izborima u Saksoniji trijumfovala je ''Alternativa za Njemačku'', evroskeptički rapoložena stranka koja se zalaže za ukidanje evra i povratak nemačke marke, sa osvojenih skoro 10 odsto glasova.
Socijaldemokratska partija (SPD) je osvojila 12,4, Zeleni 5,7, a Ljevica, nastala spajanjem nasljednika bivših istočno-njemačkih komunista i WASG- stranke 18, 9 i tako, poslije CDU, postali druga po snazi stranka.

Ko će vladati u narednom periodu Saksonijom, otvoreno je pitanje, a analitičari ocenjuju da bi to mogao biti savez CDU-SPD, odnosno, ''velika koalicija'', isto kao i na saveznom nivou.