latinica  ћирилица
01/09/2014 |  14:30 | Autor: RTRS

Nilsen: Dnevnik 2 RTRS-a najgledaniji

Agencija za mjerenje gledanosti Nilsen objavila je podatke za avgust. Prema podacima agencije, najgledanija informativna emisija u proteklom mjesecu bio je drugi Dnevnik Televizije RS.

Rejting Dnevnik 2 naše televizije za avgust iznosio je 9,41. Pored drugog Dnevnika, gledali ste i prvi i treći Dnevnik, Dnevnik plus, Srpsku danas, emisiju Krug i Јutarnji program.

I istraživanja Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, pokazuju da je informativni program naše televizije najgledaniji.

U okviru projekta “Medijska slika Republike Srpske”, sprovedeno je istraživanje o ulozi i mjestu medija u životu građana Srpske.

Najveći broj pitanja u ovom istraživanju bio je o tome kako i koje medije građani prate, koliko vremena provode prateći medije i koji sadržaji ih najviše zanimaju. Dio pitanja odnosio se i na čitanost, slušanost, gledanost. 

Istraživanje je urađeno na uzorku od 1 114 slučajno odabranih punoljetnih stanovnika RS. Rađeno je u periodu od 15. - 19. avgusta. Sprovedeno u 60 naseljenih mjesta i mjesnih zajednica.

Najveći broj građana – 36, 18%, među informativnim programima, gleda drugi dnevnik RTRS - u 19 časova i 30 minuta. Iza nas je dnevnik BN TV, sa 25,85%.

Prema ovom istraživanju, najgledanija društveno-politička emisija u Republici Srpskoj je „Pečat“, kojeg na našem programu gleda 12,39%. Nakon njega slijede „Crno na bijelo“ sa 10,95% i „Apostrof“ sa 8,98%.

Televizija je još daleko najpopularniji medij u Republici Srpskoj. Samo se 4% građana izjasnilo da ne gleda televiziju, a njih 79% televiziju gleda više od jednog sata dnevno.

Radio svakodnevno sluša 25,85%, dok je onih koji uopšte ne slušaju radio - 27,38%.

Najveći broj građana od medija očekuje tačnost i pouzdanost – njih 58%, a objektivnost i nepristrasnost očekuje 39% ispitanih.

Skoro 58% građana misli da je većina sadržaja u medijima političke tematike, a da im je dobar dio sadržaja dosadan i nezanimljiv smatra 25,22%. 22% anketiranih medijski sadržaj ocijenilo je kao zabavan i zanimljiv, ali i beskorisan.

Prema rezultatima ovog istraživanja, 53,5% građana koristi internet.

Oko 36% punoljetnih građana ima profil na Fejsbuku, koji najviše koristi do jedan sat dnevno. Štampu redovno čita 23% građana, a knjige čita nešto manje građana - 18,31%.

Rezultati ovog istraživanja koriste se u naučno-istraživačkom segmentu projekta „Medijska slika Republike Srpske“ i služe kao osnova za stručne analize i pisanje naučnih radova i studija.