latinica  ћирилица
01/09/2014 |  15:55 | Autor: Agencije

Merkel: Šaljemo oružje da spasimo živote

Njemačka kancelarka Angela Merkel obrazložila je slanje naoružanja Kurdima željom da se spasu ljudski životi i spriječe dalja ubistva.

Kancelarka je danas pred Bundestagom izjavila da teroristička grupa Islamska država predstavlja veliku prijetnju po sigurnost Njemačke i Evrope i podržala je odluku svoje vlade o slanju oružja Kurdima.

Upozoravajući da se nijedan konflikt ne može riješiti samo vojnim sredstvima, Merkelova je rekla da IS demonstrira pravo na moć izvan granica i da se kurdski autonomni pokret suočava s problemom snabdijevanja izbjeglica.

Na vanrednoj sjednici, Merekelova je poručila poslanicima da je ta odluka "pažljivo promišljena" i da su zvaničnici bili suočeni sa izborom da "ne rizikuju, ne isporuče oružje i tako prihvate širenje terora" ili da podrže one koji se bore protiv ekstremista.

"Ogromna patnja velikog broja ljudi zove, a naši sopstveni bezbjednosni interesi su u opasnosti", rekla je Merkelova.

Berlin je najavio da će uskoro poslati prvu isporuku oružja Kurdima u sjevernom Iraku koji se bore protiv sunitskih ekstremista Islamske države. Uprkos protivljenju njemačke javnosti, vlada je 20. avgusta odlučila da vojno podrži Kurde kojima su oružje već uuputile SAD, Italija, Francuska i Velika Britanija.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će to naoružanje, zajedno sa zaštitnom opremom i opremom za komunikaciju, biti dovoljno za 4.000 kurdskih boraca. Počev od kraja septembra, biće upućene tri pošiljke - 8.000 automatskih pušaka G36 s municijom, 30 protivtenkovskih mobilnih sistema MILAN i pet oklopnih vozila "dingo".