latinica  ћирилица
01/09/2014 |  17:13 | Autor: TANЈUG

KiM: Hiljadu srpskih đaka nije došlo u školu

Prvog školskog dana skoro 1.000 učenika nije došlo na nastavu u centralnom dijelu Kosova zbog problema sa registracijom školskih autobusa.

Kosovska policija sumnja da autobusi imaju falsifikovana dokumenta, dok srpski zvanični ističu da je sa papirima sve u redu.

"Oko 1.000 učenika nije moglo da dođe iz svojih sela do škola, jer autobusi nisu došli po njih. Razlog je taj što gradska saobraćajna preduzeća lokalnih samouprava u četiri opštine na centralnom Kosovu, koja rade po sistemu Srbije, nisu registrovala te autobuse", rekao je nedležni pri Vladi Srbije Dušan Maksimović. Naveo je da su njemu tek danas predstavnici gradskog saobraćajnog preduzeća rekli da nemaju dozvolu Kosovske policije da voze, jer autobusi nisu registrovani.

Komandir policije u Gračanici Bratislav Trajković rekao je da su đački autobusi bili nelegalno registrovani na kosovsko-mitrovačke tablice i da su se nalazili na listi još prije četiri mjeseca. Dodao je da su autobusima oduzete tablice, a vozačima saobraćajne dozvole. Prema njegovim riječima, ti autobusi su prvo bili registrovani na tablice Prokuplja, potom na Prištinske tablice i na kraju, posle Uredbe Vlade Srbije na tablice Kosovske Mitrovice.

"U tom postupku neko je mijenjao datume tako da je stvorena sumnja da je tu bilo falsifikovanja", rekao je Trajković.

On je kazao da zna da su zbog svega toga oštećeni đaci i roditelji nastave na srpskom jeziku, ali da ti autobusi ne mogu da se pojave u saobraćaju, te da se tim slučajem bavi policijska jedinica na nivou Kosova.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović koji je danas obišao škole, vjeruje da je firma koja se bavi prevozom đaka u pravu i da ima validnu dokumentaciju.

"Naknadne policijske provjere su legitimne, ali nije u redu što je prevoz đaka zaustavljen. Moglo je sve ovo da se riješi i ranije. Apelujem da oni koji drže dokumentaciju i tablice da dozvole prevoz đaka, a da pretrage vrše i dalje. Mislim da postoji dovoljno dokumentacije koja dokazuje da su autobusi potpuno regularni i da im treba biti omogućemo da funkcionišu i dalje", kazao je Stojanović.