latinica  ћирилица
13/09/2014 |  20:32 | Autor: Blic

Freske otkopane nakon pet vijekova

Da narodna predanja često kriju velike istine, pokazalo se kada su arheolozi u šumi kod sela Manojlovci, u opštini Topola, počeli da kopaju na mjestu zvanom Đurine ćelije.
Јedan od otkopanih zidova stare crkve - Foto: blic.rs
Јedan od otkopanih zidova stare crkveFoto: blic.rs

Ispod zemlje pronašli su dobro očuvane ostatke crkve iz 15 vijeka. Kako su se otkrivale zidine, tako su svjetlost dana, poslije pet vijekova, ponovo ugledale freske i zasijale u svoj svojoj ljepoti i bojama.

Kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu Vladan Milivojević kaže da je otkriće na samim zidovima pokazalo da se radi o živopisu sa početka 15. vijeka što su utvrdili stručnjaci, istoričari umjetnosti sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

- Na osnovu toga znamo i kada je nastala crkva i kada je čitav ovaj manastirski kompleks zaživio. Na osnovu pokretnih nalaza (sitni novčići, turski akči i ugarski novac) znamo i kada je manastirski kompleks napušten. Dosta je dobro očuvana Služba arhijereja - to je povorka arhijereja na zidu oltarske apside, a u brodu crkve i đakonikonu sačuvane su donje zone živopisa. Radi se o kraju 17. vijeka.

Očigledno za vrijeme prve velike seobe Srba ovaj manastir je zapustio. U samom konaku, a to je poveća zgrada 10,30 sa 11,30 metara, koja je imala i spratni dio, pronašli smo i ostatke starije zgrade koja je bila na mjestu ove iz 17. vijeka, a upravo prilikom istraživanja manastirskog konaka koji je imao i sprat pronalazimo i predmete svakodnevne upotrebe, kuhinjsku i trpeznu keramiku i zanimljive nalaze od metala (nosač za kadionicu, dijelovi stakla od kadionice).

Arheološki projekat podržala je opština Topola, a njen predsjednik Skupštine Dragan Јovanović kaže da će Topola da "uradi nastrešnicu kako bi se nalazi sačuvali od vlage i dolazeće zime" i da će pomoći sve radove“.

- Za narednu godinu smo planirali da do ovog mjesta izgradimo put i da dovedemo struju. Kada stara crkva bude arheološki otkopana i sa spoljašnje strane, krenućemo u obnovu i gradnju konaka - kaže Јovanović.

Arheološko nalazište je obišao i episkop žički Јustin, koji je rekao da ta crkva potiče "iz zlatnog perioda srpskog naroda" i da će "kada se otvori za javnost biti značajna za buduće naraštaje".