latinica  ћирилица
16/09/2014 |  08:16 | Autor: TANЈUG

Kladovo odsječeno, ugrožena HE "Đerdap dva"

Zbog obilnih padavina i velikog broja odrona kamenja i blata u istočnoj Srbiji, neprohodni su svi putni pravci koji vode ka Kladovu.

Više od 300 osoba evakuisano iz naselja ugroženih poplavama na istoku Srbije. Najteža situacija trenutno u selu Grabovici, gdje se tokom dana očekuje postavljanje pontonskog mosta. Tokom dana, u Tekiju stižu hrana i voda, kao i pumpe za izvlačenje vode. Teška situacija u selima Boljetin i Oreškovica u okolini Majdanpeka.

U ugrožena područja poslate su dodatne snage Žandarmerije, u spasavanje je uključena helikopterska jedinica MUP-a i Gorska služba spasavanja.

Teška situacija je u mestu Tekiji koje je ods ečeno. Očekuje se da tokom dana meštanima bude dostavljena hrana i voda, kao i pumpe za izvlačenje vode iz poplavljenih kuća.

Voda je prodrla u pomoćni dio Hidroelektrane "Đerdap Dva" i time ugrozila njen rad, kaže za RTS predsjednik opštine Negotin Јovan Milovanović.

Česte kiše i obilne padavine u velikoj mjeri otežavaju saobraćaj, a na pojedinim dionicama saobraćaj je u prekidu.
Gorska služba spasavanja Srbije saopštila je da njene ekipe iz Zaječara i Boljevca od sinoć učestvuju u pružanju pomoći i evakuisanju stanovništva Tekije, ugroženog bujičnim vodama i blatom.

Kako se navodi u saopštenju, spasioci GSS-a su na poziv Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije učestvovali u evakuisanju stanovništva Tekije koje je trajalo tokom prethodne noći.

"Dodatne ekipe GSS-a Srbije trenutno su u pripravnosti, spremne da se odazovu na poziv za pomoć u svakom dijelu zemlje", dodaje se u saopštenju.

Poplve u Kladovu

Vanredna situacija zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, proglašena je u ponedjeljak na teritoriji opština Kladovo, Negotin i Majdanpek.

 

Јedna žena je poginula u poplavi u Tekiji, javila je ranije Regionalna TV Bor.

 

Kladovo je od ponedjeljka sasvim izolovano, jer su bujice sa planine Miroč srušile dva mosta na putu za Negotin, a oštećena je i Đerdapska magistrala kod Tekije.