latinica  ћирилица
16/09/2014 |  11:33 | Autor: TANЈUG

Kina šalje dodatno medicinsko osoblje u Sijera Leone

Kina će poslati dodatno medicinsko osoblje u Sijera Leone pogođen virusom ebole, tako da će u toj zapadnoafričkoj državi biti ukupno 174 kineskih zdravstvenih radnika, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Direktorka Svjetske zdravstvene organizacije  Margaret Čen, pozdravljajući takvu odluku Kine, rekla je da će se novi mobilni laboratorijski tim pridružiti kineskom medicinskom osoblju koje je u Sijera Leoneu praktično od početka, prenijela je agencija AFP.
 To je "ogroman podsticaj, moralni i operativni", istakla je Čen, pozdravljajući odluku Kine o slanju još 59 medicinskih radnika, pored 115 koji su već u Sijera Leoneu.
 U Sijera Leoneu je, zasad, od virusa ebole umrlo 500 ljudi, dok je u zapadnoj Africi umrlo do sada više od 2.400 ljudi.
 Čen je pre par dana uputila apel međunarodnoj zajednici da pruži pomoć u vidu slanja zdravstvenih radnika i medicinskih potrepština u najgore pogođene zemlje, Gvineju, Sijera Leone i Liberiju.
 Istovremeno sa kineskom odlukom, danas treba i američki predsednik Barak Obama da objavi odluku o povećanju svoje pomoći zapadnoafričkim zemljama koje se bore sa epidemijom ebole.
 Vašington planira da pošalje 3.000 pripadnika vojske u pogođene regione koji bi pružili medicinsku i logističku podršku lokalnom zdravstvu.
 Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca otvorila je svoj prvi centar za tretman ebole u Kenemi, distriktu u Sijera Leoneu najviše pogođenim ebolom.
 U tom centru, koji raspolaže sa 60 soba za pacijente, ima 19 zdravstvenih radnika iz inostranstva i 80 domaćih radnika.
 Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lek ili vakcina, ali se za njima intenzivno traga.
 Bolest se prenosi u kontaktu sa telesnom tečnošću obolelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.