latinica  ћирилица
16/09/2014 |  12:22 | Autor: SRNA

Golić: UNDP finansira projekte u slivu Vrbasa

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i rezidentni koordinator UN u BiH Јurij Afanasijev danas su u Sarajevu razgovarali o nastavku saradnje na provođenju projekata iz oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti u kojima podršku pruža Razvojni program UN.

"Trenutno sa UNDP-om realizujemo jedan veliki projekat `Čist Vrbas` u kojem bi sve opštine u slivu Vrbasa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH  bile obuhvaćene. Cilj projekta jeste otvaranje određenih radnih mjesta i omogućavanje održivog razvoja stanovnicima opština u slivu Vrbasa", rekla je Golićeva nakon sastanka.

Prema njenim riječima, od početka naredne godine za opštine u slivu Vrbasa iz sredstava Globalnog fonda za zaštitu životne sredine obezbijeđeno je više od pet miliona dolara.

Golićeva je podsjetila da je Republika Srpska, uz stručnu pomoć UNDP-a, prošle godine usvojila Strategiju niskokarbonskog razvoja.

"Riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji tretira zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost", precizirala je Golićeva.

Ona je dodala da je na današnjem sastanku razgovarano i o mogućnosti saradnje u obnovi objekata na poplavljenim područjima, ali i prilagođavanju objekata na drugim područjima savremenim standardima energetske efikasnosti.

"Ovom prilikom želim da zahvalim UNDP-u i Evropskoj komisiji na sanaciji 55 objekata u Republici Srpskoj, objekata iz oblasti zdravstva, školstva, vrtića, javnih ustanova, koji sad imaju i sertifikate energetske efikasnosti, što je još bolje u odnosu na klasičnu sanaciju", zaključila je Golićeva.

Afanasijev je precizirao da UNDP nakon poplava radi na obnovi 250 objekata širom BiH, vodeći pri tom računa o njihovoj energetskoj efikasnosti.

"Na područjima koja nisu zahvaćena poplavama, takođe, ima mnogo starijih objekata koje treba obnavljati na taj način da budu energetski efikasniji, da troše manje energije, da budu jeftiniji za održavanje", rekao je Afanasijev, ističući da to za BiH znači manju potrošnju uglja i veće korištenje energije iz obnovljivih izvora.

Rezidentni koordinator UN u BiH dodao je da Republika Srpska i FBiH treba da rade na provođenju Strategije niskokarbonskog razvoja, ali i na energetskoj efikasnosti koja doprinosi smanjenju potrošnje energije, a time i smanjivanju troškova stanovništva za energiju.

Golićeva je, nakon sastanka sa Afanasijevim, otvorila radionicu "Međunarodne politike u oblasti klimatskih promjena - mogućnosti niskoemisionog razvoja za BiH".