latinica  ћирилица
16/09/2014 |  12:34 | Autor: RTRS

Život Srba u federalnom Kupresu

Nepovoljna klima na 1.200 metara nadmorske visine život povratnika na Kupreškoj visoravni čini još surovijim. Prije rata Srbi su ovdje činili 60 odsto od ukupnog stanovništva. Danas u federalnoj opštini Kupres ima oko 150 srpskih povratnika, dok u samom gradu živi svega 56 Srba. Srbi povratnici žive od poljoprivrede i stočarstva.

 U Malovanu su pale prve granate u prošlom ratu. U stravičnom napadu hrvatskih snaga ubijeno je 57 srpskih civila, a na stotine je odvedeno u logore. Danas su ovdje obnovljene svega 22 kuće. Ljudi sve tri nacije rade zajedno da bi preživjeli.

 Ne osvrćući se mnogo na pomoć i odnos opštinske vlasti u Kupresu, mještani Malovana snalaze se kako znaju i žive s komšijama najbolje što mogu.

"Međuljudski odnosi su ipak dobri i mi smo jedan od dokaza. Od kako smo se vratili, jedni na druge nismo gledali neprijateljskim pogledom, nego to je ipak ona dobra veza, a stara saradnja se nastavila", kaže povratnik Ilija Galić.

Danas načelnik federalne opštine Kupres ne zna koliko ima Srba povratnika u opštini kojom rukovodi, ali zna da ni jedan Srbin nije zaposlen u opštinskim institucijama i da nije obavezan da ih zapošljava po nacionalnom ključu.

"Po tom ključu u opštinskoj administraciji imamo zaposlena dva Bošnjaka, ali srpsko stanovništvo je zbrinuto kroz Opštinu Srpski Kupres gdje je stopostotna zaposlenost Srpskog stanovništva", ističe Perica Romić, načelnik federalne opštine Kupres.

Za razliku od Kupresa, u gradskoj upravi u Prijedoru je više od 20 zaposlenih Bošnjaka povratnika od čega su oni i načelnici nekoliko najvažnijih odjeljenja. U prijedorskim školama je zaposleno oko 40 prosvjetnih radnika Bošnjaka, što je više od dobrog primjera, kada bi drugi htjeli da ga slijede.