latinica  ћирилица
16/09/2014 |  16:16 | Autor: SRNA

Sava ne bi trebalo da ugrozi Semberiju

Plavni talas Save koji se sutra očekuje u Semberiji, ne bi trebalo da ugrozi sela uz ovu rijeku, rekao je Saša Avakumović, pomoćnik direktora preduzeća "Vode Srpske" za riječni sliv Save.
Sava, plavni talas - Foto: RTRS
Sava, plavni talasFoto: RTRS

Avakumović smatra da će u odnosu na današnji nivo Save doći otprilike do povećanja nivoa za još 50 centimetara, što ne bi trebalo da dovede do izlivanja ove rijeke.

"Ne očekuje se da bi porast nivoa Save u Semberiji za oko pola metra mogao dovesti do izlivanja u bilo kojem selu uz ovu rijeku, osim, vjerovatno, u naselju Novi, kod Vršana", rekao je Avakumović.

Nivo rijeke Save danas je iznosio 502 centimetra, redovna odbrana od polava uvodi se na 650, a vanredna na 750 centimetara.

U Šamcu ne prijete Sava i Bosna

U opštini Šamac trenutno nema opasnosti od izlivanja rijeka Save i Bosne, ali se preduzimaju neophodne mjere zaštite od poplava, rekao je rukovodilac CZ opštine Šamac Boro Bogdanović, i precizirao, da je nivo Save danas 530 centimetara i raste svakog sata za jedan do dva centimetra, ali se ne očekuje da će vodostaj preći visinu od 600 centimetara, kada se uvodi redovna mjera odbrane od poplava.

Bogdanović je istakao da rijeka Bosna stagnira, kao i da se već peti dan čisti dio savskog nasipa na lokalitetu "Velepromet". Nasip je zbog neodržavanja bio u lošem stanju, pa su postavljene neophodne količine vreća sa pijeskom.

Iz preduzeća "Ušće Bosne" poručuju da rijeka Bosna stagnira, a Sava lagano raste i nema bojazni od poplava.