latinica  ћирилица
16/09/2014 |  20:21 | Autor: RTRS

Laktaši: Vojinoviću smeta čišćenje kanala!?

Više od 50 kuća u Laktašima bilo je direktno ugroženo u poplavama koje su pogodile ovu opštinu nakon prošlonedjeljnih kiša.

Direktan uzrok bujice koja je prijetila kućama bio je začepljeni kolektorski kanal. Mještani su se organizovali i preusmjerili bujicu koja je tada ugrozila druge kuće i pozvali civilnu zaštitu.

Lokalne vlasti su pokušale da očiste ovaj kanal, ali je došlo do incidenta sa vlasnikom zemljišta kojeg, kako tvrdi, niko nije obavijestio o radovima. Sve je dobilo drugu dimenziju kada se saznalo da je vlasnik zemljišta i kandidat opozicionog Saveza za promjene za načelnika Laktaša na predstojećim prijevremenim izborima.

Dan nakon poplava, opštinske vlasti su poslale ekipu iz komunalnog preduzeća sa mehanizacijom da očisti sporni kanal, međutim Vukašin Vojinović, vlasnik zemljišta na kojem se nalazi kanal, nije blagonaklono gledao na ovakav potez opštinskih vlasti. On je prokomentarisao, da je o ovome trebalo neko da razgovara s njim.

Milan Baštinac, v.d. načelnika opštine Laktaši, rekao je da opština nije imala izbor i da su morali da pročiste kanal, jer bi već pri sljedećoj kiši obližnje kuće ponovo bile ugrožene. Mještani čije su kuće bile poplavljene ili ugrožene u posljednjoj bujici podržavaju napore opštine da se kanal očisti.

Sporni kanal je očišćen, kažu u opštini Laktaši, i najavljuju da će i svi ostali biti pročišćeni.