latinica  ћирилица
16/09/2014 |  20:59 | Autor: Agencije

Sporazum Kijeva s EU, tek, od 2016.

Ukrajinski i Evropski parlament ratifikovao je sporazum o pridruživanju Ukrajine EU. Međutim, taj ugovor će stupiti na snagu tek 1. januara 2016. godine.
Kijev - Foto: Beta/AP
KijevFoto: Beta/AP

Ukrajinci su htjeli da sporazum stupi na snagu već u novembru, ali odlaganje do početka 2016. godine je posljedica dogovora Brisela i Moskve.

Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo sinoć su dogovorili odlaganje sprovođenja sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU do 1. januara 2016. Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel rekli su da je dobro odlaganje sprovođenja sporazuma, dogovoreno na nedavnom ministarskom sastanku Rusije, EU i Ukrajine u Briselu.

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Јanukovič suspendovao je potpisivanja sporazuma s EU u novembru 2013. godine, nakon čega su uslijedili masovni protesti u Kijevu, a zatim i oružani sukobi. Sporazum o pridruživanju Ukrajine s EU 27. juna je potpisao novoizabrani predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Poslanici ukrajinskog i evropskog parlamenta ratifikovali su 1.200 strana političkog i ekonomskog sporazuma s EU. Takođe je i Evropski parlament danas većinom glasova ratifikovao sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, dok su povezani video-linkom u isto vrijeme i poslanici ukrajinskog parlamenta ratifikovali isti dokument.

Za ratifikaciju sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU glasalo je 535 poslanika, 127 njih je bilo protiv toga, dok je 35 bilo uzdržanih. Porošenko je izjavio da je to "prvi, važan korak" prema članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji.