latinica  ћирилица
17/09/2014 |  12:17 | Autor: RTRS

Iz BiH u Siriju i Irak otišlo oko 350 džihadista

Tunis, Јordan, Saudijska Arabija, pa zatim Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija, s obzirom na broj stanovnika, najveći su "izvoznici" dobrovoljaca za ratove koje tzv. "Islamska država" vodi u Iraku i Siriji, rezultati su analize Radija Slobodna Evropa.
Ekstremisti u Iraku - Foto: AP
Ekstremisti u IrakuFoto: AP

Prema toj analizi, koja je zasnovana na dokumentima nekoliko zapadnih vlada, među kojima i SAD-a, Britanije i Francuske, iz BiH je na ratišta u Siriju i Irak otišlo oko 350 dobrovoljaca, 150 sa Kosova, dok je iz Albanije u džihad otišlo 140 sljedbenika. 

Iz Crne Gore 30, iz Srbije troje džihadista

Radio Slobodna Evropa objavila je da je sa teritorije Crne Gore u Irak i Siriju otišlo 30 islamskih dobrovoljaca, koji se bore u redovima "Islamske države".

Međutim, crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija ne raspolaže tim podacima.

"Ne raspolažemo ovim podacima i takva evidencija nije u djelokrugu rada ovog ministarstva", naveli su iz ovog ministarstva.

RSE navodi da se na strani islamskih ekstremista bore samo trojica dobrovoljaca iz Srbije, koja se nalazi u grupi zemalja sa najmanjim brojem takvih boraca.

Po broju dobrovoljaca na strani islamista, sa više od 600 boraca, prednjače Francuska, Britanija i Јordan.

Američka Centalna obavještajna agencija tvrdi da polovinu pripadnika ekstremističke grupe "Islamska država" čine borci iz drugih zemalja.