latinica  ћирилица
19/09/2014 |  08:53 | Autor: Blic

Šreder o Srbiji: Reforme moraju da bole

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder ocijenio je da novi reformski potezi premijera Srbije Aleksandra Vučića kojima se planiraju velike uštede podsjećaju na bolne i teške reforme koje je on sproveo u Njemačkoj.

Šreder je  rekao da su planirane reforme važni koraci koji treba da odvedu zemlju u bolju budućnost. "Privatizacije su takođe ispravna i neophodna mjera. Njemački primjer pokazuje da takve reforme za mnoge mogu biti bolne". rekao je Šreder.

Bivši njemački kancelar je podsjetio da su njegovom "Agendom 2010", koju je sproveo prije 11 godina, smanjena socijalna davanja.

"Političari nerado uvode takve mjere i samo onda kada su ubijeđeni da je to dobro za njihovu zemlju. Osim toga potrebno je nekoliko godina da se osjete efekti tih reformi. To od građana zahtijeva veliko strpljenje", istakao je Šreder.

Navodeći da je imao priliku da razgovara sa premijerom Srbije na nekoliko sastanaka, Šreder je rekao da je njegov utisak da je Vučić "veoma ozbiljan u nastojanjima da sprovede reforme i da je u stanju da dobije neophodnu podršku u parlamentu i u narodu".

Upitan o politici Srbije prema Rusiji i odbijanju Beograda da se pridruži uvođenju sankcija Moskvi, Šreder je naveo da je to "izraz suvereniteta vaše zemlje koji treba poštovati".

Za izgradnju gasovoda "Јužni tok" čiju je izgradnju kroz zemlje EU blokirao Brisel, Šreder ističe da je "Јužni tok pametan evropski projekat".

Šreder smatra da je Srbiji mesto u EU jer, kako je ocijenio, ujedinjenje Evrope nije potpuno bez zemalja zapadnog Balkana.

"Želju srpske vlade da Srbija najkasnije do 2020. postane članica EU smatram realnom. Naravno, samo ako Srbija sprovede reforme u svim oblastima, što Vlada i namjerava", ocijenio je Šreder i izrazio uvjerenje "da je dobar privredni razvoj Srbije, izazvan i potpomognut reformama, u interesu dvije zemlje".