latinica  ћирилица
19/09/2014 |  13:24 | Autor: sportske.net

Barselona se najviše oslanja na svoju školu

Analiza vodećih evropskih klubova u novoj sezoni pokazuje da se Barsa i pored toga što se smanjio udio domaćih igrača u timu i dalje oslanja najviše na svoje klince u poređenju sa rivalima.

Barselona u ovom trenutku ima manje od polovine "kanterana", odnosno sopstvenih igrača u timu. Ima ih 11, od ukupno 25 koliko Luis Enrike ima na raspolaganju.

To je značajno manje polaznika "La Masije" nego u prethodne dvije godine kada ih je u ekipi bilo čak 17. Međutim, kada to uporedite sa ostalim vodećim klubovima u Evropi, jasno je da je Barsa u prednosti.

Ako pogledamo prva tri meča šampionata i duel Lige šampiona protiv Kiprana, Barselonina "djeca" su do sada odigrala 2415 minuta u sezoni, što je za 1000 minuta više od Bajerna. Niko drugi nije ni blizu.

Bavarci u svojim redovima imaju osmoricu polaznika fudbalske škole. Švajnštajger još nije igrao, pa fale njegovi minuti, ali ni njemački šampion posljednjih godina nije izbacio mnogo novih igrača. Posljednji je revoluciju napravio Van Gal kada su Miler i još par fudbalera promovisani u prvi tim.

Hoće li Holanđanin načiniti nešto slično u Јunajtedu? On je bio prinuđen u prvim kolima da pruži šansu igračima iz mlađih kategorija pa 771 minut koliko su klinci Mančester Јunajteda proveli na terenu nije zanemarljiv, ali će se taj udio smanjivati pošto su Kleverli i Velbek napustili klub. Ispred "Đavola" je jedino Arsenal, mada i Venger sve manje koristi "svoje" igrače. U ovom trenutku u Arsenalu ima devet igrača koji su prošli fudbalsku školu "Tobdžija", ali su samo Vilšer, Kieran Gibs, Remzi i povrijeđeni Volkot u prvom timu ili blizu njega. Svejedno, to su 823 minuta što je dovoljno za treće mjesto na listi, i prvo u Engleskoj.

Aktuelni evropski prvak Real se oslanja na igrače sa strane, diplomci škole su sakupili oko 700 minuta, i to Karvahal, Hese i Načo, koji su članovi prve ekipe. Doduše, možda računaju i Arbelou koji je u treći tim stigao sa 17 godina.

Čelzi je imao ambiciju da promoviše više svojih igrača, ali taj Romanov projekat nije uspio. Oni su pozajmili 26 igrača ove sezone, neki su i iz fudbalske škole, a u timu od domaćih fudbalera, odnosno momaka koji su ponikli u klubu imaju kapitena Terija i Akea koji je u 15. godini stigao iz Fejenorda. Tu su još Luis Bejker i Andreas Kristensen, ali oni nisu dobili još šansu. Čelzi je sakupio 463 minuta.

Italijanski klubovi su posebna priča. Iako su godinama imali najbolju fudbalsku školu na Apeninima, u Јuventusu ne mogu da se pohvale. Samo Markisio i Đovinko su ostali u timu. Prvi je standardni a drugi rezerva i gotovo da nije ni igrao ove sezone. Tu je i Luka Marone koji se vratio sa pozajmice iz Sasuola, ali se i povrijedio, pa je broj minuta Јuventusovih igrača samo 270. Toliko su sakupili i Matija De Šiljo i Injacio Abate u Milanu. El Šaravi nije igrač "Rosonera" a stigao je u 18. godini iz Đenove.

Inter je na ovom planu najslabiji od velikih italijanskih klubova. Njihovi igrači Obi, Andreoli, Bonacoli, M'Baje i Slovenac Krhin su ukupno ove sezone odigrali 119 minuta. Nijedan nije ni blizu standardne ekipe...

(sportske)