latinica  ћирилица
20/09/2014 |  11:16 | Autor: SRNA

Vukadinović: Odaslata jasna poruka koga Putin podržava

Susretom ruskog predsjednika Vladimira Putina sa rukovodstvom Republike Srpske odaslata je jasna poruka da Rusija i Putin podržavaju Srpsku i njeno aktuelno rukovodstvo, ocijenio je analitičar Đorđe Vukadinović.

On kaže da je očigledno da su dvočasovnim susretom ruskog predsjednika sa "šefom jednog balkanskog entiteta" Moskva i Putin htjeli da stave do znanja na koga računaju i koga podržavaju i u BiH, pa i u izbornoj utakmici.

Vukadinović, koji je urednik beogradskog časopisa "Nova srpska politička misao", u izjavi Srni ističe da su odmjerene diplomatske, ali jasne poruke i pohvale koje je Putin uputio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i rukovodstvu Srpske sigurno primijećene i zapažene, ne samo u Sarajevu i Banjalucu, nego i u važnim zapadnim prestonicama.

"Na taj način su karte podeljenje u smislu ko iza koga stoji i ko koga podržava. Јasno je da takva podrška koju je u Moskvi dobio vrh Republike Srpske automatski znači i nezadovoljstvo tih važnih krugova u Berlinu, Briselu, Vašingtonu, ali verovatno te podrške Putina ne bi ni bilo da se nije znalo da je Zapad nezadovoljan Banjalukom i Dodikom", navodi Vukadinović.

Vjerovatno će, smatra Vukadinović, podrška političkim protivnicima aktuelnog vrha Srpske sada biti još veća sa tih drugih strana, ali na kraju će riječ imati građani Srpske i BiH, koji će, sabirući i oduzimajući pluseve i minuse, "prelomiti" u danu za glasanje.

Navodeći da Putinova podrška ove vrste vrhu i aktuelnoj vlasti u Srpskoj dosta znači, Vukadinović je rekao da bi bilo jako loše da se ta posjeta stavi samo u dnevno-politički kontekst i ko je koga podržao na izborima.

"Bitno je da je odaslata jasna poruka da Rusija i Vladimir Putin podržavaju Republiku Srpsku", rekao je Vukadinović, navodeći da Rusija sada iz svojih razloga, zbog ukrajinske krize, otvorenije nego ranije, stavlja do znanja na koga računa i koga podržava ne samo na izborima "u nekom entitetu neke BiH", nego i na Balkanu, i koga bi voljela da ima za svog saveznika.

On je naveo da u jeku ukrajinske krize i svjetskog ekonomskog rata koji je na pomolu, susret Putina sa šefom, ne jedne balkanske državice, nego entiteta jedne balkanske državice, kao i poruke koje su odaslate - pokazuju da taj sastanak ima širi značaj.

"Ne samo sada u BiH i Republici Srpskoj i ne samo iz predizbornih razloga, smisao tog susreta će biti široko analiziran i razmatran, jer je potpuno jasno da je reč o ne baš svakidašnjem događaju", rekao je Vukadinović Srni.

Vukadinović ističe da je Banjaluka jasnije od Beograda nedvosmisleno stala iza Moskve u ukrajinskoj krizi i oko Krima i da zauzvrat dobija rusku podršku, a da Beograd pokušava da "lavira i sjedi na dvije stolice", što nije perspektivno i izaziva određenu sumnju i u Moskvi i u Vašingtonu.

"Kad je reč o političkom duelu, onda je potpuno jasno na čijoj strani bi trebalo da bude naše srce. Јedino na taj način možete dobiti uzvratnu podršku Moskve i to je ono što Dodik i Banjaluka pokušavaju, uz rizik da se kola slome na njemu. Ali mislim da je to na neki način svakako iskrenije, a možda i isplatljivije", rekao je Vukadinović.

On ističe da zapadni partneri, zbog toga što se Beograd pravi "neutralan i nevješt", i dalje Srbiju posmatraju i doživljavaju kao "male Ruse" na Balkanu i isturenu jedinicu Rusije, čak i kada se najviše trudi da ide na Zapad.

"Onda je možda bolje da budemo ono što jesmo, nego da pokušavamo da se pravimo ono što nismo", zaključio je Vukadinović.