latinica  ћирилица
20/09/2014 |  11:40 | Autor: RTRS

Narandžasto upozorenje u BiH, crveno u Hrvatskoj

Ovog vikenda ponovo će, najavljuju meteorolozi, doći do pogoršanja vremena.
Nevrijeme - Foto: ilustracija
NevrijemeFoto: ilustracija

Oblačno vrijeme s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom očekuje nas i početkom nove radne sedmice.

Prema podacima meteoalarma, regije Banjaluke i Prijedora bi moglo pogoditi jače nevreme i pljuskovi sa jakom grmljavinom.

Očekuju se lokalni grmljavinski procesi, mestimično sa obilnijim padavinama većim od 30 litara po metru kvadratnom, lokalno moguće i preko 50 litara po metru kvadratnom, stoji u upozorenju meteoalarma.

Grmljavina se očekuje u regiji Trebinja, Tuzle, Višegrada i Foče, dok će u Bihaću preovladavati oblačno vrijeme s kišom i grmljavinom.

Nevrijeme praćeno vrlo jakom kišom i vjetrom zahvatilo je danas oko podne Mostar i Hercegovinu.U Mostaru je većina ulica bila poplavljena zbog čega se otežano saobraćalo, a u nekim ulicama jak je vjetar lomio grane stabala.

Pojedini dijelovi grada imali su problema i u isporuci električne energije. Slična situacija bila je i u drugim mjestima Hercegovine.

Za danas je izdat narandžasti meteoalarm za područje Banjaluke, Prijedora i Bihaća, a žuti za ostatak Bosne i Hercegovine.

U Hrvatskoj izdato crveno upozorenje

U skoro cijeloj Hrvatskoj danas se očekuje nevrijeme, a najviše kiše sa grmljavinom biće u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, gdje je izdato crveno upozorenje Meteoalarma. Zbog velike količine kiše, na nekoliko lokacija u Puli i Zadru već su poplavljene ulice, a vatrogasci na terenu saniraju štetu.

Hrvatski mediji javljaju da će i početkom naredne sedmice biti nestabilno vrijeme, uz moguće kraće sunčane periode, ali da će kiša i grmljavina biti česta pojava.

Padavine mogu biti obilnije posebno u unutrašnjosti zemlje i na sjevernom Јadranu.