latinica  ћирилица
20/09/2014 |  20:12 | Autor: RTS

EHF prihvatio Kosovo!

Države članice EHF-a su na svom kongresu u Dablinu donijele odluku da u tu organizaciju prime rukometni savez Kosova.

Ovo praktično znači da će pored klubova i selekcije sa Kosova moći da se takmiče na međunarodnoj sceni.

Kosovo je odmah postalo učesnik u kvalifikacijama za evropska prvenstva juniora, juniorki i seniora.

Podsjetimo, kosovski savez je 2004. primljen u EHF kao pridružni član, da bi na kongresu 2012. proces primanja bio nastavljen. Izvršni komitet EHF-a je u januaru to najvio, a kongres danas glasao da Kosovo zvanično postane član te organizacije.

Reagujući na prijem Kosova u Evropsku rukometnu federaciju, Rukometni savez Srbije saopštio je da je na Kongresu EHF bio presudan stav zemalja članica Evropske unije, koje imaju većinu, a koje su imale čvrst stav da Kosovo treba da postane punopravni član i da može da igra zvanične utakmice.

Osnovni argument je bio da taj proces predugo traje, kao i da se Briselskim sporazumom Srbija obavezala da ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, navodi se u saopštenju RSS.

O daljim potezima u vezi ove odluke, kao i u vezi nastupa reprezentacije Kosova, i o nastupima reprezentacije Srbije, Rukometni savez će, kao i do sada, raditi u skladu sa stavovima državnih organa Vlade Srbije i resornih Ministarstava, saopštio je Rukometni savez Srbije.