latinica  ћирилица
26/04/2024 |  07:28 | Autor: B92

Saudijski naftni gigant postao globalni partner FIFA

Saudijski naftni gigant Aramko postaje glavni globalni partner Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) do kraja 2027. godine, objavila je FIFA.
FIFA (foto: EPA/NICK SOLAND - ilustracija) -
FIFA (foto: EPA/NICK SOLAND - ilustracija)

Ugovor, čiji iznos nije saopšten, omogućava javnom preduzeću Saudijske Arabije, da postane partner FIFA sa pravima koja pokrivaju nekoliko događaja, uključujući Svetsko prvenstvo za muškarce 2026. i za žene 2027. godine.

Saudijska Arabija, bogata naftom, ali često kritikovana zbog kršenja ljudskih prava, već nekoliko godina ulaže milijarde dolara u sport.

Ulaganje u sport je deo strategije koju vodi prestolonasljednik Mohamed Bin Salman, kao deo velikog projekta "Vizija 2023" čiji je cilj transformacija kraljevine u zemlju biznisa i turizma i smanjenje njene zavisnosti od nafte.

- Ovo partnerstvo će pomoći FIFA-i da uspješno sprovede svoja vodeća takmičenja u naredne četiri godine i, kao i svi drugi naši komercijalni sporazumi, omogućiće nam da i dalje podržavamo naših 211 asocijacija članica širom svijeta - rekao je predsjednik FIFA Đani Infantino.