latinica  ћирилица
23/09/2014 |  10:13 | Autor: RTRS

Izviđači u zajedničkom projektu

Već treću godinu, Ambasada SAD u BiH podržava saradnju prijedorskih i zeničkih izviđača.

Ovogodišnji projekat "Izviđači to mogu" je unaprijeđeni model prethodna dva projekta. Ambasada SAD finansira program za 2.500 mladih sa 45.000 dolara.

Osim zeničkih i prijedorskih izviđača, u projektu će ove godine učestvovati Udruženja građana Roma "Romano Centro" Zenica, Udruženja Ukrajinaca "Kozak" Prijedor, Udruženja Slovenaca iz Sarajeva, Јevrejske zajednice u Zenici i izviđačkih odreda iz susjednih zemalja. Aktivnosti u ovom projektu obuhvataju zimski kamp na Kozari i ljetni kamp na Boračkom jezeru, kao i po jedan porodični dan u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Aktivnosti bi trebalo da budu održane od oktobra ove godine do septembra iduće.

Ernest Badnjević, starješina Odreda izviđača "Dr Mladen Stojanović", kaže da je poruka ovog projekta zbližavanje mladih u svakodnevnom životu, druženje s prirodom, očuvanje životne sredine, ekologija i sve ono što nudi jednu zdravu mladu ličnost, koja kad prođe kroz izviđačku organizaciju zasigurno postaje koristan član društva. Naglasio je, da su se kroz dosadašnje druženje u izviđačima uvjerili da su svi ovi mladi ljudi opravdali ukazano povjerenje.

Osim međuentitetske razmjene mladih, izviđači će kroz ovaj projekat prenositi iskustva na nacionalne manjine, promovisati ravnopravnost među polovima, volonterizam i timski rad, te uključiti roditelje u aktivnosti djece i mladih.

Aleksandra Medić, član Odreda izviđača "Dr Mladen Stojanović", rekla je da očekuje da će putem ovog projekta prisustvovati zimovanju na Kozari, ljetovanju na Boračkom jezeru, te jednodnevnim aktivnostima kao što su porodični dani u prirodi u Prijedoru i Zenici sa svojim roditeljima. Naglasila je da je posebno raduje u dosadšnjim, kao i budućim projektima što će se družiti sa svojim drugarima iz Zenice, Prijepolja, kao i drugih gradova Srbije i Hrvatske, bez problema i gdje se svi osjećaju jednakopravno.

Nenad Mišković, zamjenik načelnika Odreda izviđača "Dr Mladen Stojanović", ističe važnost druženja mladih iz raznih gradova, iz raznih etničkih sredina, što doprinosi povećanju nivoa tolerancije. Na ovaj način se, kako kaže, mladi u svijetu aktivno druže i šire poruke mira, a putem organizovanja tzv. Femili deja učvršćuje se značaj porodice i njenog aktivnog odnosa prema očuvanju prirode. 

Izviđači Odreda "Dr Mladen Stojanović" u Tešnju su proteklog vikenda učestvovali u takmičenju mladih izviđača u izviđačkim disciplinama gdje su u konkurenciji 38 ekipa iz BiH i Srbije, zauzeli prvo mjesto.