latinica  ћирилица
23/09/2014 |  10:29 | Autor: RTRS

Zvornik: Od mljekarstva se može dobro živjeti

U porodičnom domaćinstvu Riste Matića iz Oraovca kod Zvornika, proizvodnja mlijeka počela je prije dvije decenije.

Sada je domaćinstvo Matićevih jedno od najvećih proizvođača mlijeka na području opštine Zvornik. Imaju farmu od 18 muznih grla koja godišnje daju 75.000 litara mlijeka. 

Porodica Matić uložila je prethodnih godina ogroman trud i rad koji je nagrađen proizvodnjom kvalitetnog mlijeka, povjerenjem otkupljivača i kooperanata i prihodima koji omogućavaju egzistenciju. Supruga Cvijeta ističe da je ključ uspjeha kvalitetan rad i upornost. Ona kaže da poslovi na farmi počinju u pola šest ujutro i nastavljaju se čitav dan. Kako dodaje, nekada ima više rada, a ponekad manje, ali ima vremena i da se predahne.

Dobra selekcija muznih krava, kvalitetna ishrana, poštovanje zakonskih propisa i briga o zdravstvenom stanju grla - ključni su za kvalitet i količinu proizvodnje. Sve što Matićevi proizvedu - otkupljuje Tuzlanska mljekara. Prezadovoljni su godišnjim prihodima.

Risto Matić kaže da mjesečno proizvodu oko sedam hiljada litara, što je prosječno po jednoj kravi od 20 do 22 litra. Ovim količinama su zadovoljni, jer je i otkup organizovan, a od isporučenog mlijeka imaju dobru zaradu koja im se redovno isplaćuje.

U petoročlanom domaćinstvu ističu da je ključ uspjeha disciplina, red i povjerenje. U organizaciji posla učestvuju i snaha i sin, ali i šestogodišnji unuk Aleksa. Otkupnom cijenom od 70 feninga po litru, plus premijama od 30 feninga za ekstra klasu mlijeka su prezadovoljni. Na pitanje može li se živjeti od proizvodnje mlijeka, odgovor je potvrdan.

Matići ističu da bi se ovog posla ponovo prihvatili i kada bi se vratili 20 godina unazad, jer se od njega može zaraditi i živjeti. Osnovni cilj je zadržavanje sadašnjeg broja grla i kvaliteta proizvedenog mlijeka, a itekako im dobro dođu i podsticaji. Risto navodi da od opštine imaju dobre podsticaje koji stižu na vrijeme, a i dobri su - po jednom grlu dobiju oko 200 maraka. Da su zadovoljni, potvrđuju mnogobrojna priznanja i zahvalnice, koje su i podstrek za još veća ulaganja i rad.