latinica  ћирилица
23/09/2014 |  13:44 | Autor: RTRS

Kotor Varoš: Srednjoškolskom centru uručeni računari

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija posjetio je opštinu Kotor Varoš i tom priliko uručio 15 računara Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla". Na ovaj način kompletno je opremljen informatički kabinet sa softverom, koji je ova ustanova dobila od kompanije "Sim Tehnik".

Riječ je o računarima koji svojim tehničkim karakteristikama odgovaraju potrebama za jedan takav softver, a sve s ciljem lakšeg zapošljavanja učenika po završetku srednjeg obrazovanja, rekao je novinarima ministar Tegeltija.

On je dodao da u Kotor Varošu nije prisutan problem nezaposlenosti kao u nekim drugim opštinama, jer lokalna vlast kroz realizaciju određenih projekata i saradnju sa Vladom Srpske nastoji otvoriti nova radna mjesta.

"Odličan primjer su privredna preduzeća koja egzistiraju na području opštine već dugi niz godina, a u razgovoru s načelnikom opštine uvjerio sam se da većina njih planira proširiti svoje proizvodne kapacitete", istakao je Tegeltija.

Resorno ministarstvo će, po riječima Tegeltije, nastaviti da pruža pomoć u informatičkom opremanju i u drugim školama u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović je naglasio značaj realizacije ovog projekta, jer će učenici poslije prakse imati mogućnost zaposlenja u kompaniji "Sim Tehnik".

"Nama u lokalnoj zajednici je cilj da učenici po završetku školovanja zasnuju radni odnos, a mašinski tehničari imaju sve uslove da to ostvare u preduzećima "Sim Tehnik" i "Mehaničke konstrukcije", gdje danas radi većina kadrova iz Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla", dodao je Vučanović.

Direktor SŠC "Nikola Tesla" Kotor Varoš Danijela Kostić je istakla da će učenici imati najsavremeniju obuku u programu "Solid Vorks" za direktno modeliranje i izradu tih mašinskih dijelova.

"Upravo iz tog razloga smo uveli novi smjer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, gdje će učenici steći neophodna znanja koja će kasnije primijenjivati kod svog poslodavca", istakla je Kostićeva.

Vlasnik preduzeća "Sim Tehnik" Stipo Marić je potvrdio da ima dobra iskustva sa učenicima Srednjoškolskog centra u Kotor Varošu koji dolaze na praksu, a njih desetak su najbolji radnici ove firme.

Potencijalni partneri iz inostranstva će lakše uspostaviti saradnju sa preduzećem "Sim Tehnik" ukoliko vide sa kakvim stručnim kadrom raspolažemo, naglasio je Marić.

Na kraju današnje posjete ministar Tegeltija je posjetio ovo preduzeće, koje trenutno zapošljava 150 radnika, ali će taj broj do kraja godine biti povećan nakon završetka proizvodne hale i nabavke novih mašina.