latinica  ћирилица
23/09/2014 |  14:35 | Autor: RTRS

Energetska zajednica EU odgađa usvajanje sankcija za BiH do 2015. godine

Energetska zajednica izrazila je danas na konferenciji u Kijevu duboku zabrinutost zbog neuspjeha BiH da usvoji Zakon o gasu na državnom nivou uprkos pozivima da to ispravi do juna 2014. godine.

Na 12. sastanku Ministarskog savjeta Energetske zajednice u Kijevu na kome su učestvovali ministri energetike osam potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici - Albanije, BiH, Makedonije, Moldavije, Ukrajine, Crne Gore i Srbije, rečeno je da se uprkos stalnom kršenju obaveza BiH u sektoru gasa odgađa usvajanje sankcija do 2015. godine.

Komesar EU za energetiku Ginter Etinger rekao je da je najvažniji zadatak osigurati zajedničku bezbjednost isporuke energenata uoči zime, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Energetske zajednice.

Energetska zajednica najavila je ranije uvođenje sankcija protiv BiH zbog neizvršavanja obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Јedan od razloga je i neusvajanje zakona o gasu na nivou BiH, kojim bi se uspostavio jedinstveni regulator u oblasti gasa za cijelu BiH.

Postupak je pokrenut zbog kašnjenja u izvršavanju ugovornih obaveza u oblasti gasa.

Ministarski savjet održan je danas u Kijevu, prvi put pod predsjedavanjem Ukrjine. Pažnja je bila usmjerena na reformisannje Energetske zajednice, posebno u svjetlu izazova energetskoj bezbjednosti u Evropi.

SRBIЈA SPRIЈEČILA SANKCIЈE PROTIV BiH ZBOG KRŠENjA GASNIH PROPISA

Srbija je spriječila uvođenje sankcija protiv BiH zbog kršenja propisa u oblasti gasa koje su danas trebale da budu usvojene na Ministarskom savjetu Energetske zajednice i time pomogla i Republici Srpskoj - saopšteno je iz Ministarstva energetike Srbije.
U saopštenju se dodaje da je Vlada Srbije pomogla Republici Srpskoj zaustavivši sankcije Energetske zajednice, koje su danas trebale da budu usvojene na Ministarskom savjetu Energetske zajednice.

"Time je sprečen niz mera za čije usvajanje je potreban konsenzus, a koje su pored prava glasa i refundacije troškova delegacije BiH obuhvatale i zaustavljanje niza projekata, od kojih je velika većina u Republici Srpskoj", navedeno je u saopštenju.