latinica  ћирилица
23/09/2014 |  22:07 | Autor: TANЈUG

Di Kaprio: Globalno zagrijavanje nije fikcija

Holivudska zvijezda Leonardo di Kaprio danas je na samitu o klimatskim promjenama u sedištu UN u Njujorku pozvao svjetske lidere da prestanu da problem globalnog zagrijavanja posmatraju kao "fikciju".

"Kao glumac, ja polažem pravo na život. Često igram fiktivne likove koji rješavaju fiktivne probleme. Vjerujem da je čovječanstvo gledalo na klimatske promjene na isti takav način - kao da je riječ o fikciji", rekao je Di Kaprio, koji je izaslanik za klimatske promjene generalnog sekretara UN.

Kako je javio AFP, poznati glumac je u govoru pred 120 svjetskih lidera pozvao na uvođenje specijalne takse za emisije ugljenika i na ukidanje subvencija koje vlade država u svijetu daju za naftu, ugalj i gas.
"Ovo je najhitniji trenutak i najhitnija poruka: Lideri zemalja svijeta, ja polažem pravo na život, ali vi ne. Sada je red na vas, došao je trenutak da čovječanstvo odgovori na najveći izazov. Preklinjemo vas da to učinite hrabro i pošteno", poručio je Di Kaprio.

Oland:Milijardu dolara za borbu protiv klimatskih promjena

 Predsjednik Francuske Fransoa Oland, saopštio je danas da će Francuska uložiti milijardu dolara u gotovo prazan svjetski fond za pomoć siromašnim zemljama da se prilagode posljedicama klimatskih promjena.

Oland je, u obraćanju na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, rekao da će ova suma biti dostavljena u roku od nekoliko godina, dodajući da će tokom četiri godine, od 2015. do 2018. biti raspoređeno 750 miliona evra.

Takođe, južnokorejska predsjednica Park Geun Hje, obećala je najmanje 100 miliona dolara za pomoć Ujedinjenim nacijama u borbi protiv klimatskih promjena. Ta suma obuhvata 50 miliona dolara koje je Јužna Koreja već uplatila u fond.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun, rekao je na samitu u Njujorku da želi da najmanje 120 svjetskih lidera da svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena, ali se samo nekoliko razvojenih zemalja odazvalo tom pozivu.
Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je jedini lider koji je odmah obećao veliku sumu - milijardu dolara za četiri godine.
Razvijene zemlje trebalo bi da ove godine skupe ukupno 15 milijardi dolara za ovu svrhu.
Prije objave Njemačke, Francuske i Јužne Koreje, prema podacima Svjetske banke, u fondu se nalazilo samo 55 miliona dolara od 12 zemalja.