latinica  ћирилица
25/09/2014 |  21:12 | Autor: SRNA

Otvorena izložba "Srpska književnost u Prvom svjetskom ratu"

U Banjaluci je danas otvorena izložba "Srpska književnost u Prvom svjetskom ratu" koju su organizovali Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Narodna biblioteka Srbije.

Izložba, između ostalog, govori o stradanju i herojstvu srpske vojske i književnosti mladobosanaca i pjesnika koji su pisali o srpskoj golgoti nakon Prvog svjetskog rata.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović-Zečić rekla je da je ova izložba urađena u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, sa kojom ova ustanova ima potpisan protokol još iz 2012. godine.

"Izložba je nastala kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja građe o Prvom svjetskom ratu i ona kroz književnost govori i svjedoči o ratu stradanjima i patnjama, snazi i vjeri i nepokolebljivosti, kao i žrtvovanju srpskog naroda i vojske", rekla je Zečićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da je cilj ove izložbe da se svijetu pošalje poruka mira i tolerancije i da do ovakvog rata i stradanja nikada ne dođe.

Zamjenik upravnika Narodne biblioteke Srbije Dragan Glišić rekao je da ova izložba, nakon predstavljanja u Beogradu, prvo gostovanje ima u Banjaluci, u Narodnoj i univerzitetskoji biblioteci Republike Srpske sa kojom, kako je rekao, ostvaruju uspješnu dugogodišnju saradnju.

"Izložba je rezultat višegodišnjeg rada velikog broja stručnjaka Narodne biblioteke Srbije i eksperata iz većeg broja ustanova kulture u Republici Srbiji", rekao je Glišić.

Prema njegovim riječima, izložba je realizovana u okviru programa obilježavanja stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

"Uvjeren sam da će javnost u Banjaluci posjetom ovoj izložbi obogatiti svoja saznanja o razdoblju Prvog svjetskog rata", naglasio je Glišić.

Izložbu "Srpska književnost u Prvom svjetskom ratu" posjetioci će moći da pogledaju u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske do 10. novembra.