latinica  ћирилица
26/09/2014 |  11:29 | Autor: SRNA

Tešanović: Za socijalne potrebe oko 3,2 miliona KM

Vlada Republike Srpske na godišnjem nivou za socijalne potrebe, među kojima je i zbrinjavanje starih lica, izdvaja oko 3,2 miliona KM, izjavila je danas potpredsjednik Vlade Nada Tešanović.
Regionalna konferencija "Za zeru više" u Banjaluci - Foto: SRNA
Regionalna konferencija "Za zeru više" u BanjaluciFoto: SRNA

Tešanovićeva je navela da u Republici Srpskoj ima šest ustanova za zbrinjavanje starih koje Vlada Srpske subvencioniše, te oko 20 privatnih.

"Povećana je potreba za tim domovima, jer je očigledno da su stara lica ostala bez brige bližnjih i država treba da preuzme tu ulogu. Pozdravljam otvaranje privatnih domova za stare", rekla je Tešanovićeva, koja je otvorila Drugu regionalnu konferenciju "Za zeru više" u Banjaluci.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Ljubo Lepir podsjetio je da Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa uvođenje standardizacije usluga socijalne zaštite za stara lica, odnosno jedinstvenih standarda za privatni i javni sektor.

"Svjesni smo da u Srpskoj postoji određen broj domova koji pružaju uslugu, a nisu registrovani i ne ispunjavaju uslove. Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na usaglašavanju ove oblasti i dalo je nalog Inspektoratu da provjere teren i podsjete na obaveze one koji ih nisu ispunili", rekao je Lepir.

On je naveo da Vlada Srpske ne ulazi u koncept formiranja cijena u privatnim domovima, ali da javne domove subvencioniše s obzirom da cijena od oko 650 KM mjesečno nije dovoljna da pokrije sve troškove.

Direktor Socijalno-gerijatrijskog centra Vinko Lolić rekao je da je ova ustanova u procesu dobijanja ISO standarda, odnosno da se konstantno radi na obezbjeđivanju kvalitetnije usluge i bolje socijalne zaštite starih.

On je ukazao na tešku ekonomsku situaciju u društvu, te napomenuo da ovaj centar radi sa niskim cijenama - 625 KM za pokretna i 680 KM za lica koja trebaju stalnu njegu.

"Moj dom od Vlade Srpske dobija 70 KM subvencije za svakog korisnika", naveo je Lolić i dodao da je popunjen smještajni kapacitet ovog centra od 286 korisnika.

Direktor Doma za stara lica "Danice Vogrinec" iz Maribora Marko Slavič rekao je da ova ustanova radi na podizanju vlastitog brenda u socijalnoj zaštiti, a koji čini ljubazna usluga osoblja, uz stručnu uslugu.

"Želimo da starijim ljudima damo nešto više od onog što očekuju. To je pristup `Za zeru više`, koji je i moto ove konferencije", rekao je Slavič i naveo da nude razne usluge.

Prema njegovim riječima, dom "Danice Vogrinec" ima 809 ležajeva, cijena smještaja je 500 evra, a lokalne zajednice finansiraju razliku do pune cijene za lica koja nemaju ta sredstva.

Konferencija "Za zeru više" ima za cilj razmjenu pozitivnih iskustava domova za stara lica u regionu, odnosno podizanje kvaliteta i standarda života korisnika tih domova.