latinica  ћирилица
28/09/2014 |  09:01 | Autor: Agencije

Erupcija vulkana u Јapanu: Više od 30 mrtvih

Više od trideset planinara pronađeno je mrtvo na vrhu planine Ontake kada je poslije tri decenije neočekivano proradio vulkan.

Spasioci u Јapanu su našli više od 30 planinara za koje se vjeruje da su mrtvi, ali to zvanično tek treba da potvrde ljekari, prenosi Beta. Planinari su nađeni na vrhu planine Ontake visoke 3.067 metara, na kojoj je vulkan proradio juče, poslije više od 30 godina.

U akciji spasavanja učestvuje oko 550 vojnika, policajaca i vatrogasaca. Vulkan je proradio juče, izbacujući veću količinu pepela i kamenja, a u tom trenutku prema vrhu planine Ontake išlo je oko 300 planinara.

Spasilačke službe prenose stradale planinare

Većina je uspjela da se vrati, ali je najmanje 45 planinara noć provelo na planini. Vulkan je udaljen 210 kilometara zapadno od Tokija. Posljednja njegova erupcija bila je 1979. godine.

Erupcije vulkana dešavaju se periodično u Јapanu, koji je jedno od seizmički najaktivnijih područja u svijetu, ali nije bilo žrtava od 1993. godine, kada su 43 osobe stradale u piroklastičnom toku što je mješavina vrelog gasa i stijena na planini Unžen na jugu te zemlje.

Zbog erupcije vulkana Ontake, koji se nalazi između prefektura Nagano i Gifu, avioni su preusmjeravani na druge rute da bi izbjegli oblak pepela. Јapanski mediji emitovali su snimke na kojima se vidi kako iz vulkana izbija gust, sivi dim.