latinica  ћирилица
28/09/2014 |  19:52 | Autor: TANЈUG

Uništene četiri rafinerije džihadista

Vojni avioni koalicije pod vođstvom SAD, uništili su danas četiri rafinerije pod kontrolom Islamske države u Siriji, u novom talasu vazdušnih napada koji obuhvataju i ciljeve u Iraku, saopštio je Pentagon.

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim koalicionim partnerima Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uništile su četiri improvizovane naftne rafinerije, kao i komandu IS-a i kontrolni centar sjeverno od Rake, navodi se u saopštenju Centralne komande SAD.

"Iako još procijenjujemo rezultat ovih napada, prema prvim podacima, oni su bili uspješni", dodaje se u saopštenju. Cilj napada na improvizovane rafinerije je eliminisanje finansijskih izvora Islamske države, prenosi AFP.

Prije pokretanja vazdušnih udara po uporištima IS u Siriji, prošlog utorka, analitičari su naveli da džihadisti imaju oko tri miliona dolara dnevno iz prihoda od nafte, pošto na poljima pod kontrolom IS eksploatišu 80.000 barela sirove nafte - daleko više nego što je sirijsko ministarstvo nafte navelo da crpi - 17.000 barela nafte svakoga dana.

U vazdušnim udarima, uništen je i jedan rezervoar za gorivo, dok je drugi oštećen, u blizini Deir Ezora na istoku Sirije, kao i tri oklopna vozila na sjeveroistoku. U Iraku, uništeni su jedno sklonište i kontrolni punkt u Blizini Bagdada.
"U tri vazdušna napada u blizini Faludže, uništena su dva kontrolna punkta ISIL-a i jedno transportno vozilo te grupe", dodaje se u saopštenju Pentagona.