latinica  ћирилица
02/10/2014 |  15:16 | Autor: Agencije

Bugarska: Poginulo 15 radnika, tri žene povrijeđene

U eksploziji Fabrike za proizvodnju baruta "Midžur" u bugarskom selu Gornji Lom poginulo je 15 radnika, a tri žene su povrijeđene i njihovi životi nisu u opasnosti, rekao je načelnik civilne odbrane Nikolaj Nikolov.

Među poginulima radnicima je 13 muškaraca i dvije žene. Uzroci eksplozije još nisu poznati, a vlasti ne isključiuju mogućnost da je tragediju uzrokovao ljudski faktor. U eksploziji su uništene dvije zgrade u sklopu fabrike, a o njenoj snazi govori podatak da su dijelovi mašina, teški između 150 i 200 kilograma, odletjeli na veliku udaljenost.

Zbog ove tragedije u Bugarskoj će sutra biti dan žalosti.

Među mogućim razlozima navodi se nepravilno skladištenje municije. Mediji navode da je među poginulima sin vlasnika fabrike, ali ta informacija nije potvrđena.

Ovo nije prvi incident u fabrici "Midžur". Nakon eksplozije mašine u maju 2008. godine, poginuo je varilac, a jedna žena je povrijeđena. U eksploziji 2010. godine povrijeđena su četiri radnika. I tada se radilo na uništavanju protivpješadijskih mina grčke vojske.

Fabrika je u vlasništvu privatne kompanije "Videks" i locirana je na području opštine Čuprene. U fabrici je zaposleno oko 50 radnika, a do 2010. godine u njoj je radilo 120 radnika. "Midžur" proizvodi eksplozivne materijale za više rudnika i kamenoloma. Osim u Bugarskoj, proizvode plasira i na tržištima Grčke, Makedonije, Srbije, Albanije, Gruzije i Izraela.