latinica  ћирилица
02/10/2014 |  19:14 | Autor: RIA-Novosti

Donjeck: Proruske snage preuzimaju aerodrom!?

Centar Donjecka, uključujući i stambene kvartove, našao se pod jakom artiljerijskom paljbom, prvi put od kada je potpisano primirje 5. septembra.

U napadu je pogođen centralni tržni centar, a jedan od projektila izazvao je požar na drugoj lokaciji, a da li je bilo žrtava vlasti tek treba da utvrde, prenose RIA Novosti. Poslije noćašnjih borbi na aerodromu je izbio požar, a sukob oko aerodroma traje već nekoliko mjeseci, čak i poslije primirja koje je potpisano 5. septembra u Minsku.

Proruske snage veoma su blizu toga da preuzmu potpunu kontrolu nad aerodromom u Donjecku, poslije jučerašnjih akcija.Da snage Novorusije znatno napreduju potvrdilo je i vođstvo ukrajinske vojske, ali je demantovalo da je aerodrom opkoljen i da se državna vojska povlači. Takođe je navedeno, da su sinoć vođene velike borbe, tokom kojih je sedam vojnika proruskih snaga poginulo, a jedan tenk je uništen.

Lider samoproklamovane Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko rekao je da će pripadnici vojske DNR potpuno preuzeti kontrolu za dva ili maksimalno tri dana.