latinica  ћирилица
15/10/2014 |  15:59 | Autor: Agencije

Ričard Flanagan dobio nagradu Man Buker

Australijanac Ričard Flanagan ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Man Buker, za roman "Uski put ka dalekom sjeveru".
Man Buker - Foto: B92
Man BukerFoto: B92

Australijski pisac Ričard Flanagan ovogodišnji je dobitnik Man Buker nagrade za roman "Uski put ka dalekom sjeveru" o izgradnji "pruge smrti" između Tajlanda i Burme tokom Drugog svjetskog rata. Flanagan (53) je treći Australijanac koji je dobio nagradu Man Buker. Studirao je književnost na univerzitutu Oksford, a na nagrađenom romanu je radio 12 godina. On je jedan je od najboljih romanopisaca Australije, a bio je i scenarista za film "Australija" Baza Lurmana.

Flanaganov šesti roman izdvojio se iz oštre konkurencije od šest romana među kojima su se prvi put našla i djela dva Amerikanca. Mnogi se sada pribojavaju da će 50.000 funti vrijedna britanska književna nagrada odlaziti u ruke američkih pisaca.

Predsjedavajući žirija Entoni Grejling rekao je da je rijetkost naići na knjigu poput Flanaganove koja "vas udara u stomak toliko snažno da poslije nje nekoliko dana ne možete da uzmete drugu sa gomile". "Ovo je apsolutno izvanredan roman, sjajno književno djelo", rekao je Grejling. Nazvan po čuvenoj knjizi japanskog haiku pjesnika Bašoa, Grejling kaže da je roman uspio da pokaže "ekstra dimenziju" odnosa ratnih zarobljenika i njihovih čuvara. "To nije ratni roman, niti je roman o ljudima koji pucaju i bacaju bombe, već roman o ljudima i vezama između njih", rekao je on.

U romanu Flanagan piše o zarobljenim savezničkim vojnicima koje Јapanci primoravaju da rade na izgradnji pruge. Glavni junak je Dorigo Evans, ljekar i vojnik australijske vojske koga zarobljavaju na Јavi 1942. godine. Okružen užasima japanskog logora, Evansa proganja ljubavna veza sa mladom ženom njegovog ujaka. Dok pokušava da spase sapatnike od kolere i mučenja, prima pismo koje mu zauvijek mijenja život.

U konkurenciji za tu nagradu koja se dodjeljuje za roman napisan na engleskom jeziku i objavljen u prethodnih 12 mjeseci, su pisci iz Velike Britanije, Irske i 54 zemlje iz zajednice bivših britanskih kolonija (Komonvelta).