latinica  ћирилица
17/10/2014 |  09:39 | Autor: TANЈUG

Kosovski ministar optužio dečanske monahe za grafite

Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Јanjić, oštro je negirao tvrdnje ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija, da postoje sumnje da je neko iz manastira Visoki Dečani pisao prijeteće poruke koji su se u nedjelju i ponedjeljak pojavili na zidovima manastira.

Јanjić je, juče prema saopštenju Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske eparhije, naveo da je Redžepijeva izjava da je Kfor ometao istragu jer nije dozvolio da se obavi unutar manastira - šokantna i neodgovorna.
 "Kao iguman manastira Visoki Dečani osjećam obavezu da odmah demantujem ovu šokantnu i neodgovornu izjavu ministra Redžepija prije svega zato što nije zasnovana na činjenicama. Јoš od prvog dana kada su prijeteće poruke (grafiti) primijećeni na nekoliko mjesta u okviru manastirskog imanja angažovana je lokalna opštinska i regionalna kosovska policija. Istraga je počela već istog dana i to u okviru samog manastirskog kompleksa uz punu podršku KFOR-a", naglasio je Јanjić.
 Јanjić je naveo i da je lično u stalnoj vezi sa regionalnim šefom policije Šabanom Šaljom i lokalnim šefom policije Sejdom Dobrajem, kao i da u manastiru trenutno boravi istražni tim policije na čelu sa kapetanom Keljmendijem i preuzima video zapise sa manastirskog video obezbjeđenja.
 "Forenzički tim već je obišao sve lokacije gde su grafiti pisani i obavio istražni postupak. Na osnovu informacija koje sam dobio od regionalnog komandanta Kfora italijanskog pukovnika Anđela Minelija Kfor ničim nije otežavao ili uslovljavao rad policije.  Štaviše, pukovnik Mineli potvrđuje ono što i mi svakodnevno vidimo na terenu, dobru i korektnu saradnju Kfora i policije. Zbog kompleksnosti bezbjednosne situacije na ovom prostoru naša Crkva ostaje i dalje pri čvrstom stavu da je zaštita Kfora jedan od glavnih preduslova za normalan život i funkcionisanje ovog manastira", naglasio je Јanjić.
 Iguman manastira Visoki Dečani, zaključio je da, na osnovu ovih činjenica možemo da zaključimo da "ministar Redžepi nije obaviješten o radu svoje policije na slučaju manastira Dečani pa javnosti daje netačne informacije, ili je u pitanju politička kampanja kojom se namerno želi baciti krivica na dečanske monahe i Kfor".
  "U svakom slučaju medijski nastupi Ministra unutrašnjih poslova ne vode izgradnji poverenja između SPC i Kosovskih institucija", zaključio je Јanjić.