latinica  ћирилица
17/10/2014 |  09:49 | Autor: Agencije

Minhen: "Suđenje Perkoviću i Mustaču"- Špiljak naručio ubistvo?

Pred Višim pokrajinskim sudom u Minhenu počelo je suđenje Zdravku Mustaču i Јosipu Perkoviću zbog saučesništva u ubistvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982.

Perkoviću se stavlja na teret da je zasad nepoznatim izvršiteljima ubistva predao ključeve garaže u kojoj je Đureković 1982. ubijen, a Mustaču da je kao Perkovićev nadređeni dao nalog za ubistvo Đurekovića. Proces je počeo čitanjem optužnice i imena svjedoka i stručnjaka koji će se pojaviti pred sudom.

Perkovićeva odbrana argumente optužbe smatra neosnovanim, dok je obrana Zdravka Mustača najavila da će se on braniti šutnjom. Perković i Mustač su ove godine izručeni Njemačkoj. Sudi im vijeće od pet sudija, kojem je na čelu dr. Manfred Dauster, dugogodišnji sudija minhnskog suda specijalizovan za politički kriminal, koji je sudio i na Sudu BiH.

Špiljak inicirao ubistvo da bi prikrio ilegalne poslove sina Vanje?

Nakon detaljnog opisa počinjenog djela, tužilaštvo zaključuje da su ubistvo naredile "zasad neidentifikovane osobe u komunističkom vrhu". Državno tužilaštvo  polazi od toga da je ubistvo Stjepana Đurekovića inicirano od strane komunističkog čelnika Mike Špiljka koji je time htio da ukloni svjedoka koji bi mogao svjedočiti u slučaju ilegalnih poslova njegovog sina Vanje, koji je takođe kao i Đureković bio visoki funkcioner u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Državno tužilaštvo je zaključilo da se radi o ubistvu iz "kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda".

"Optuženima je bilo jasno da će Đureković biti ubijen uz njihovu pomoć", stoji u optužnici.

Nakon čitanja optužnice optuženi Perković i Mustač su preko svojih advokata poručili da će se braniti ćutanjem tj. da neće davati nikakve izjave u vezi s licima ili događajima koji će biti predmet suđenja.

Istovremeno Perkovićev advokat Bayer je iznio primjedbu u vezi svjedoka.

"Imamo informacije i dokaze da su neki svjedoci primili novac i uputstva od Njemačke obavještajne službe (BND-a) kako da svjedočie u ovom procesu", rekao je Beyer našto mu je sudija ukazao na to da kasnije u iznošenju odbrane mora biti konkretniji i reći o komu se konkretno radi.

Dvojica optuženika pristigli su dobro raspoloženi u sudnicu gdje su dovedeni iz zatvora Štadelhajm, u kome su boravili od izručenja u aprilu odnosno avgustu ove godine. Uz njih na sud su pristigli njihovi advokati, minhenski advokat Peter Vagner, koji je dio  tima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom, a u kojem su još  Ričard Beyer i Fransiska Cur, te Anto Nobilo iz Hrvatske.