latinica  ћирилица
17/10/2014 |  11:52 | Autor: RTS

OKS: Na sportskim borilištima nema mjesta politici

Olimpijski komitet Srbije poručio da na sportskim terenima nema mjesta za politiku i istakao dostojanstveno ponašanje fudbalera i stručnog štaba tokom utakmice sa Albanijom.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Olimpijski komitet Srbije (OKS) osudio je uplitanje politike u sport i incident na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije i ocijenio da su igrači Srbije svojim ponašanjem pokazali kako se na sportskom terenu bori za svoju zemlju i dali primjer najmlađima.

"Olimpijski komitet Srbije, shodno Olimpijskoj povelji i osnovnim načelima olimpizma najoštrije osuđuje svaki pokušaj uplitanja politike u sport, pa tako i incident koji se dogodio na utakmici kvalifikacija za između fudbalskih selekcija Srbije i Albanije u Beogradu", navodi se u saopštenju OKS.

"Na sportskim borilištima nema mjesta širenju političkih ideja, a fer-plej kao jednu od osnovnih olimpijskih vrijednosti moraju poštovati svi navijači, stručni štabovi, mediji i svi koji na bilo koji način učestvuju u sportskim nadmetanjima", piše u saopštenju.

Utakmica između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine prekinuta je u utorak u Beogradu, poslije incidenata koji su se dogodili kada se iznad terena pojavio dron sa zastavom "velike Albanije", zbog čega je izbio sukob u kojem su učestvovali igrači obje ekipe, kao i navijači domaćeg tima.

"Olimpijski komitet Srbije sa ponosom ističe dostojanstveno ponašanje fudbalera i stručnog štaba naše zemlje tokom utakmice sa Albanijom, kada su se uzdržali od odgovora na očiglednu provokaciju tokom meča. Time su još jednom pokazali kako se bori za svoju zemlju na sportskom terenu i dali pozitivan primjer svim građanima Srbije, a posebno najmlađima", navodi se.

OKS je podržao Fudbalski savez Srbije (FSS) i reprezentativce i naveo da će učiniti sve da nadležne institucije dobiju istinite informacije, "kako državni tim ne bi snosio posljedice provokacija".

Članovi Kontrolne i disciplinske komisije Uefa će 23. oktobra odlučivati o prekidu utakmice u Beogradu.

"Vjerujemo da će cjelokupna situacija biti vrlo brzo riješena u korist sporta", dodaje se u saopštenju OKS.