latinica  ћирилица
17/10/2014 |  21:14 | Autor: Agencije

Putin i Porošenko oprečno o isporuci gasa

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su se Kijev i Moskva dogovorili isporuci gasa Ukrajini tokom zime. Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko: Nismo postigli nikakav dogovor.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko bio je optimističan poslije sastanka sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom i prvim čovjekom "Gasproma" Aleksejem Milerom. Izjavio je da je postignut dogovor oko bazičnih parametara ugovora o gasu.

"Sada je na redu razmatranje načina kupovine gasa", izjavio je Porošenko u Milanu.

Ipak, poslije sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ukrajinski lider je rekao da nije došlo ni do kakvog dogovora. Novi pregovori zakazani su za 21. oktobar u Briselu, a EU će ponovo posredovati tokom sastanka dvije strane.

"Nismo došli ni do kakvih praktičnih rezultata", rekao je Porošenko i dodao da je postoje "mali pomaci", ali da nema dogova o konkretnim detaljima.

S druge strane, Vladimir Putin je izjavio da su se države dogovorile o isporuci gasa "bar za zimski period".

Kako je rekao, najveći problem je što Ukrajini nedostaju finansijska sredstva, ali se nada da će partneri Kijeva na Zapadu pomoći vlastima.

Rusija nije spremna da istočnog susjeda snabdijeva gasom bez avansa, dodao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je Kijev i dalje dužan Moskvi 5,5 milijardi dolara. Razmatra se mogućnost odobrenja popusta od 100 dolara na hiljadu kubnih metara gasa, čime bi se ukupan dug smanjio na 4,5 milijarde, dodao je Putin.