latinica  ћирилица
17/10/2014 |  21:58 | Autor: Agencije

Milano: Postignut dogovor o upotrebi posmatračkih letjelica

Rusija, Francuska, Italija i Njemačka postigle su dogovor o upotrebi bespilotnih letjelica za praćenje primirja na istoku Ukrajine, posebno na rusko-ukrajinskoj granici, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Dogovorili smo se o upotrebi bespilotnih letjelica, moderne tehnike koja omogućava definisanje zona koje su na meti napada", izjavio je Putin na konferenciji za novinare u Milanu.

On je dodao da su Italija, Francuska i Njemačka izrazile želju da sarađuju u ovom projektu, kome se priključila i Rusija.

Putin je naveo da bi stručnjaci uskoro trebalo da se sastanu u Beču, uz posredovanje OEBS-a, da bi riješili tehnička pitanja.

Iz OEBS-a je večeras saopšteno da će biti održane hitne konsultacije o modalitetima koji se odnose na upotrebu ovih resursa za dodatno praćenje rusko-ukrajinske granice.

Njemačka i Francuska su prošle sedmice zvanično ponudile OEBS-u bespilotne letjelice za praćenje primirja na istoku Ukrajine.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer saglasio se prije dva dana sa francuskim kolegom Loranom Fabijusem da je poželjno da OEBS brzo donese odluku o ovom prijedlogu.

OEBS je u Ukrajini rasporedio Specijalnu posmatračku misiju u koju je uključeno 250 posmatrača, od kojih je 80 raspoređeno u pet gradova na istoku Ukrajine.