latinica  ћирилица
19/10/2014 |  13:54 | Autor: SRNA

B.Luka: Sedma izložba gljiva i ljekovitog bilja

Na banjalučkom Univerzitetu se održava Sedma izložba gljiva i ljekovitog bilja, na kojoj su učestvuju izlagači iz Republike Srpske i FBiH, a biće održana i predavanja o proizvodnji i sakupljanju pečurki.

Predstavljene su kvalitetne komercijalne i otrovne vrste gljiva, koje je prvo potrebno naučiti razlikovati, rekao je Boro Marić, predsjednik Asocijacije gljivara RS, koja je organizator dvodnevne izložbe. Predstavljene su samonikle gljive sa područja Mrkonjić Grada, Srpca, Čelinca i Prijedora, dok su uzgojne vrste predstavili Poljoprivedna škola Prijedora, Udruženje gljivara iz Tuzle, kao i uzgajivači sa područja Banjaluke.

"Ne možemo reći da se od uzgoja gljiva može živjeti, ali sigurno može dobro da se zaradi u sezoni koja obuhvata kraći dio proljeća, ljeto, ukoliko je kišno, i cijelu jesen", rekao je Marić.

On je naveo da je do ljeta ove godine iz BiH izvezeno gljiva u vrijednosti od šest miliona evra. Prema njegovim riječima, među komercijalnim vrstama koje rastu u domaćim šumama su vrganj, lisičarka, crna truba i prasenjak, a cijene se formiraju u zavisnosti od sezone i zasićenosti tržišta.

"Ove godine cijene nisu bile visoke, zato što je bilo mnogo gljiva u ponudi, zbog čega skupljačima predlažemo da ih osuše i prodaju, jer je osušenim gljivama cijena mnogo povoljnija", rekao je Marić.

Govoreći o cijenama pojedinih vrsta, Marić je naveo da je cijena kilograma sušene crne trube oko 100 evra, a sirove oko jedne KM, dok tartufi koštaju oko 150 evra.