latinica  ћирилица
21/10/2014 |  16:17 | Autor: SRNA

Mijatović: Hakerski napadi opasnost za slobodu medija

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je danas vlasti u BiH, Srbiji i Albaniji da istraže sve hakerske napade na internet stranice medija, jer ti napadi predstavljaju jasnu opasnost za slobodu medija.

"Nedavno smo vidjeli podmukle ciljane napade usmjerene ka preopterećenju servera na kojima se nalazi medijski sadržaj, kojima se ometa zakonita aktivnost novinara. Agencije za provođenje zakona svih zemalja moraju ih istražiti", rekla je Mijatovićeva.

U saopštenju Misije OEBS-a u BiH podsjeća se da su u protekla dva dana napadnuti internet serveri Novinske agencije FENA i magazina "BUKA" u BiH i da je prošle sedmice napadnuta internet stranica Јavnog servisa Albanije, te da je njen sadržaj zamijenjen provokativnim fotografijama.

Medijske kuće u Srbiji "24sata.rs", "Blic", "e-novine", "Kurir" i "Telegraf", takođe su bile meta napada, dodaje se u saopštenju.

"Takvi napadi predstavljaju opasnost za sajber sigurnost, koja je od ključne važnosti za slobodne medije i slobodan protok informacija. Bili smo svjedoci eksponencijalnog povećanja broja takvih napada, koji moraju biti podrobno istraženi da bi se zaštitili onlajn portali i omogućilo novinarima da svoj posao obavljaju bez prepreka", dodala je Mijatovićeva.

Federalna novinska agencija /FENA/ saopštila je da joj je onemogućen rad nakon što je, zbog hakerskog napada, ostala bez internet konekcije.

FENA je na meti hakerskih napada bila juče u 16.21 čas, a ekipe rade na rješavanju problema. U saopštenju se navodi da će kvar ubrzo biti otklonjen, nakon čega će korisnici imati redovan servis.