latinica  ћирилица
23/10/2014 |  16:06 | Autor: SRNA

Sajam knjiga u Beogradu: Nastup Srpske u znaku Branka Ćopića

Republika Srpska će se na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga predstaviti sa 73 knjige od 33 izdavača iz Srpske, sa nastupom u znaku stotinu godina od rođenja Branka Ćopića, rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

To će posebno biti vidljivo na štandu Srpske, gdje na jednoj strani dominira velika Ćopićeva fotografija, a na drugoj prostor za promocije naslovljen i uređen kao njegova knjiga pod nazivom "Bašta sljezove boje", rekao je Cicović.

Svečano otvaranje nastupa Republike Srpske na 59. međunarodnom Sajmu knjiga biće u ponedjeljak, 27. oktobra, u 12.00 časova u velikoj sali na spratu hale četiri, a nakon prigodnih besjeda organizatora i predstavnika Vlade Republike Srpske biće održan i umjetnički program.

Cicović je napomenuo da objedinjeni reprezentativni nastup Republike Srpske i ove godine organizuje Predstavništvo Republike Srpske, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture, u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom i Udruženjem izdavača Republike Srpske.

Promocije će biti organizovane i na štandu Srpske i u promotivnoj sali "Beogradskog sajma" u hali 1A, od ponedjeljka do subote, 1. novembra, svakog dana između 11.00 i 18.00 časova.

U subotu u 14.00 časova biće dodijeljena Povelja uspjeha izdavaču najtraženije knjige iz Republike Srpske na ovom sajmu u Beogradu.

Programom koji je pripremilo Predstavništvo, predviđene su brojne promocije kao što su promocija izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, zbornici o Ćopiću, književni časopisi, izdanja Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Spomenica Mlade Bosne", fototipsko izdanje "Deklački evhologion" u izdanju Vlade Republike Srpske i Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Svoja izdanja će promovisati i fakulteti i univerziteti iz Republike Srpske, autori Milan Ljepojević "Raskršća", Rajko Vasić "Organizovanje političke stranke", dok će u četvrtak, 30. oktobra, u 18.00 časova na štandu Srpske biti održani pjesnički susreti, koje će otvoriti Rajko Petrov Nogo.

Biće predstavljen i Narodni bukvar izdavača Muzeja Republike Srpske, zatim Sarajevski prepis sa "Zakonopravilima Svetog Save", a Zavod za udžbenike i nastavna sredstva predstaviće romane sa konkursa "Zlatna sova 2014".