latinica  ћирилица
25/10/2014 |  09:22 | Autor: RTRS

Barselona ili Real? Ronaldo ili Mesi?

Deveto kolo Primere donosi nam po mnogima najveći fudbalski derbi na svijetu.

Na "Santijago Bernabeu" stadion stiže Barselona u 229. "El Klasiku". Sudar "kraljevskog" kluba i katalonskog giganta, duel najboljih fudbalera današnjice Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Sasvim sigurno, očekuje nas još jedan fudbalski spektakl.

Fudbaleri Luisa Enrikea predvode šampionsku trku u Španiji sa tri boda viška u odnosu na prvog pratioca, ekipu Sevilje i četiri boda prednosti u odnosu na tim Karla Anćelotija.

Kladuio Bravo - Kristijano Ronaldo

Čovjek koji još nije primio gol u Primeri sa druge strane ima najboljeg strijeca šampionata Španije.

Barselona je jedini tim koji u osam kola Primere nije primio gol, za što je zaslužan čuvar mreže Katalonaca, Kaludio Bravo.

Sjajni Čileanac već 720. minuta nije primio gol! Ljetos je stao među stative na "Nou Kampu" i već u sedmom kolu srušio 36 godina star rekord Pedra Marija Artola, koji 560 minuta nije primio pogodak.

 

 

Da li će mu uspjeti da sačuva gol u Barse "Klasiku" zavisi prije svega od najboljeg strijeca Primere, Kristijana Ronalda.

Mašina sa "Santijago Bernabeua" u sedam odigranih utakmica zatresla mrežu protivnika čak 15 puta, što znači da ima učinak o preko dva gola po meču.

Karlo Anćeloti - Luis Enrike

Za trenera Barse, Luisa Enrika, koji je tokom igračke karijere nosio dres oba kluba, ovo je prvi "Klasiko" kojim će ditrigovati sa klupe. Enrike ne planira da pravi bilo kakve strateške promjene u meču sa Realom.

"Oni imaju neke veoma posebne kvalitete – odlični su u kontrama i imaju ubitačan napad. Lijek protiv toga jeste da što bolje čuvamo loptu, ne smemo da pravimo mnogo grešaka", kazao je Enrike, koji je dodao da će Buskets biti spreman, kao i da će Luis Suares "dobiti minute". 

Karlo Anćeloti, sa sdruge strane, mišljenja je da će timski pristup biti veoma važan.

"Odbrana je veoma važna protiv dobrog tima koji ima pojedince kao što su Mesi i Nejmar. Mislim da nemamo prednost ni na sredini terena. Pokušaćemo da uradimo ono što uvijek želimo – da ne dozvolimo Barseloni mnogo prostora. To je ključno, a ne zaustavljanje jednog igrača", kaže Anćeloti.

Podsjećamo, Italijan je sa Enrikeom imao "peckanja" preko medija, kada je izjavio da je na meču Lige šampiona Ronalda izveo iz igre, a da ga prethodno nije pitao. Anćeloti je aludirao na činjenicu da je Mesi odbio da bude zamijenjen, a da je trener Katalonaca kazao da se izmjene obično donose uz konsultaciju sa igračem.

"Barsa mi se čini kao mnogo motivisanija – imaju novog trenera i nove igrače. Mnogo poštujem Luisa Enrikea i griješi svako ko misli da sam pokušao da ga isprovociram", spustio je loptu Anćeloti, koji je takođe najavio da bi Pepe i Serhio Ramos trebalo da budu spremni za duel.

Veče Lionela Mesija

Za zvijezdu katalonskog giganta ovo će biti posebno veče. Naime, Mesi je na korak do rekorda Primere, koji se drži još od 1955. i u vlasništvu je Telma Zare, koji je igrao za Atletik Bilbao. Argentinac je u Primeri postigao 250 pogodaka, što je samo jedan manje od legendarnog Zare, koji bi mogao da padne na drugo mjesto već u subotu. Ukoliko se to dogodi, postoji mogućnost da meč bude prekinut na nekoliko minuta kako bi istorijski momenat bio dostojno obilježen.

"Obaranje rekorda je manje bitno, bitno je da igramo dobro i pobijedimo. Uvijek je lijepo biti akter 'El klasika', mada ovaj u Madridu neće ništa odlučiti", izjavio je Mesi.

 

 

Podsjećamo, Mesi je već briljirao u "Klasiku" na "Santijago Bernabeu" i to na svom debiju protiv Madriđana. Postigao je je tri gola,ali je meč završen bez pobjednika 3:3.

Arnetinac je postigao het-trik i prošle godine na "Bernabeu", najbolji je strijelac u istoriji "Klasika". Madridskom klubu je "zabio" 21 gol, što ga je postavilo na vrh vječne liste strijeca, ispred legendarnog Di Stefana.

Šta ga čini posebnim?

Luis Figo je sasvim sigurno najomraženiji igrač u istoriji duela Reala i Barselone. Podsjećamo, on je 2000. godine prihvatio ponudu Florentina Pereza i sa "Nou Kampa" preselio na "Santijago Bernabeu". Prvo gostovanje tada već bivšem klubu je bilo prekinuto dvadesetak minuta,a na teren je letjela i svinjska glava, a igrači gostiju su djelovali preplašeno. Barsa je taj derbi dobila sa 2:0, a jedan od strelaca bio je sadašnji trener Katalonaca, Luis Enrike.

 

 

Fudbaleri "kraljevskog" kluba su 2003. godine srušili jednu, po njih, neugodnu tradiciju. Oni su tada nakon 20 godina neuspjeha savladali Barselonu na "Nou Kampu". Za Real je debitovao Dejvid Bekam, a njehovi saigrači su slavili sa 2:1.


Јedno je sigurno, ljubitelji fudbala, večeras od 18.00 časova, imaće priliku da uživaju u još jednom prazniku za oči najljepše sporedne stvari na svijetu.