latinica  ћирилица
26/10/2014 |  08:59 | Autor: SRNA

Dodik: Vjerujem da možemo da postignemo dogovor i ponudimo Evropi priču o statusu kandidata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska može da bude stabilna i bez stabilne BiH, ali da nije protivnik da bude izgrađena dodatna stabilnost u BiH.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Dodik je rekao da bi bilo dobro da prioriteti buduće vlasti u BiH budu rješenje pitanja "Sejdić i Finci" i mehanizma koordinacije, što bi omogućilo da BiH uputi aplikaciju za kandidata za članstvo u EU.

"Vidjećemo da li će Evropa da podrži tu vrstu priče o evropskom putu BiH i ispuni obećanja koja je dala kada ta dva pitanja budu završena", naglasio je Dodik sinoć za TV1.

On smatra da u rješavanju pitanja "Sejdić i Finci" Bošnjaci treba da uvaže interese Hrvata da sami biraju svog člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o mehanizmu koordinacije, Dodik naglašava da je to pitanje "zapelo" na samo jednoj stvari - dogovoru nadležnosti između kantona i Federacije BiH /FBiH/.

"Smatram da to nije veliki problem. Animoziteti moraju da ustupe mjesto racionalnom dogovoru. Kada riješimo i to pitanje možemo da kažemo Evropi da BiH može da bude kandidat za EU. Vjerujem da možemo da postignemo dogovor o `Sejdić i Finci` i mehanizmu koordinacije i ponudimo Evropi priču o statusu kandidata", naveo je Dodik i poručio da je on, zajedno sa liderima HDZ BiH Draganom Čovićem SDA Bakirom Izetbegovićem, adresa za rješavanje problema u BiH.

On smatra da bi rješavanjem pitanja "Sejdić i Finci" i mehanizma koordinacije eliminisali zlurade primjedbe da BiH kasni na evropskom u odnosu na zemlje u okruženju.

Dodik ne misli da je Evropa "neka sreća", a najbolji primjer za to je Hrvatska koja se suočila sa najvećom ekonomskom krizom od postojanja.

"Mogli smo da vidimo gotovo komičnu priču od prije dva dana britanskog ministra koji piše kolumnu o tome šta mi u BiH treba da uradimo i upućuje nas na to da budu ubrzane evropske integracije, a njegova zemlja i vlada čine sve da izađu iz te EU. To miješanje i nametanje svoje pameti nama ovdje trebalo bi konačno da prestane", smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, jedina šansa BiH je u unutrašnjem dogovoru, bez mešetarenja stranaca.

On je rekao da je BiH užasno izložena pritiscima EU da prihvati da Hrvatska u BiH izvozi robu po CEFTA uslovima, bez carina, a da BiH izvozi u Hrvatsku po EU uslovima, znači sa carinom, što u BiH moraju zajednički odbiti, jer to pogađa svakog proizvođača u BiH i u Srpskoj i u FBiH.

"To je poraz međunarodne politike u BiH koja tvrdi da nam želi dobro", smatra predsjednik Srpske.

Prema njegovom mišljenju, veoma je važno da se BiH odbrani od novog naleta koji bi mogao da uništi njenu realnu privredu, a to je ogroman priliv robe iz EU koja ne može da se izvoze u Rusiju zbog ruskih sankcija.

"Sada EU proizvođačima te robe plaća velike subvencije i bukvalno pokriva troškove njihove proizvodnje i tako pojeftinjuje te proizvode. Uočavamo ogroman priliv te robe u BiH koja je daleko jeftnija od onih iz Srpske i BiH, i to može da ugrozi našu realnu proizvodnju i dovodi nas u poziciju da gubimo radna mjesta", upozorio je Dodik.