latinica  ћирилица
27/04/2024 |  12:58 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Košarac: Srpska je realnost, Helez da svoju priču usmjeri na FBiH

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac poručio je ministru odbrane Zukanu Helezu da, umjesto što prijeti legitimno izabranom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, svoju priču usmjeri ka Federaciji BiH i Bošnjacima koji konačno treba da prihvate da je Srpska realnost i da BiH može opstati isključivo kao dejtonska struktura u dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Neka konačno odustanu od iluzije da je neko drugo rješenje moguće - naveo je Košarac na Instagramu.

On je istakao da je problem u FBiH, koja se kontinuirano svrstava protiv Srpske, Srbije i srpskog naroda.

- Svakodnevno prepoznajemo modele i intenzitete takvih napada - naglasio je Košarac.

Košarac je rekao da je srpski narod okupljen oko politika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koje se temelje na miru, stabilnosti, dijalogu i dogovoru u okvirima Dejtona i Ustava.

- Јasno smo rekli da smo za evropski put, ali ne po svaku cijenu kako to pojedini iz FBiH žele. O članstvu u NATO mogu samo da sanjaju! Srpska nikada neće dati saglasnost na to. Zato je krajnje vrijeme da prestanu sa podvalama o evroatlantskom putu BiH", istakao je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Košarac je poručio da su odgovori Republike Srpske demokratski.

- Ne pristajemo na spin iz FBiH i zapadnih ambasada o militantnosti i stvaranju nereda. Ko priča o ratu? Helez i ostatak bošnjačke političke elite. Iz Srpske nikada ne dolazi ratnohuškačka retorika. Mi ne prihvatamo nametnuti narativ i ne želimo da učestvujemo u antiustavnim i antidejtonskim rješenjima. Konstanto pozivamo na dogovor, ali se s pravom pitamo da li je uopšte moguće ostvariti saradnju i dijeliti prostor sa onima koji podržavaju falsifikovane sadržaje kojekakvih rezolucija, a kojima se želi satanizovati srpski narod - ukazao je Košarac.

On je rekao da Republika Srpske neće pristati na podvale.

- Umjesto što prijeti legitimno izabranom predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, Zukanu Helezu bilo bi neuporedivo bolje, a građanima korisnije, da svoju energiju usmjeri na sređivanje stanja u FBiH - poručio je Košarac.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez poručio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da zaboravi otcjepljenje od BiH, jer bi u tom slučaju došlo do rata.