latinica  ћирилица
27/10/2014 |  16:45 | Autor: RTRS

Izdavaštvo Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu

Prigodnom svečanošću, danas je otvoren nastup Republike Srpske na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Objedinjeni, reprezentativni nastup organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture i u saradnji s Narodnom i univerzitetskom bibliotekom i Udruženjem izdavača Republike Srpske.

Na štandu Republike Srpske ove godine izložene su 73 nove knjige koje su priredila 33 izdavača iz Srpske. Nastup je u znaku obilježavanja 100. godišnjice rođenja najpopularnijeg pisca srpskog jezika – Branka Ćopića. Tu je i štand Udruženja izdavača Republike Srpske. Banjalučka "Besjeda" izložila je tridesetak novih naslova, a pred publikom su i knjige Zavoda za udžbenike iz Istočnog Sarajeva.

Predrag Rončević izt Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo kaže da je i ove godine, kao i prethodnih, Zavod za udžbenike predstavio veliki opus izdanja, kako iz oblasti beletristike i nastavnih sredstava, tako i udžbenika.

U Zadužbini "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd u prvi plan ističu izdanja Ćopićevih djela, koja već prvog dana privlače pažnju publike. Za Republiku Srpsku, kako su naveli, Beogradski sajam knjiga ima posebnu važnost.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Goran Mutabdžija, istakao je da je prisustvo Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu veoma značajno, jer Srbi sa obje strane Drine govore istim jezikom, pišu istim pismom i streme istim ciljevima.  U okviru svečanog programa povodom predstavljanja Republike Srpske na Sajmu, Mutabdžija je rekao da knjiga ima izuzetan značaj za svaki narod, pa i za Srbe u Srpskoj i predstavlja odraz građanske slobode i slobode stvaralaštva.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović poželio je da i ovogodišnji, peti nastup Republike Srpske na ovom sajmu protekne radosno i da Srpska predstavi djela i stvaraoce kojim se ponosi i koji su aktuelni.

Prvog sajamskog dana, na štandu Srpske upriličene su promocije djela "Kolumne" autora Branka Čučka i "Crna knjiga - patnje Srba BiH za vrijeme svjetskog rata 1914. do 1918. godine" Vladimira Ćorovića.

U narednim danima, Udruženje izdavača Republike Srpske predstaviće se nizom novih naslova, među kojima kao svog favorita vide knjigu "Kako sam branio Principa i drugove 1914", autora Rudolfa Zistlera.

U subotu, 1. novembra biće dodijeljena Povelja uspjeha izdavaču najtraženije knjige iz Republike Srpske, čime će njihovo učešće na ovogodišnjem sajmu biti i okončano.

Tokom 59. Međunarodnog sajma knjige čitalačkoj publici u srpskoj prestonici predstaviće se 500 izlagača iz Srbije i inostranstva.