latinica  ћирилица
28/10/2014 |  08:25 | Autor: Agencije

Ko je "pokrivao" Ljimaja - suspendovana tužiteljka Euleksa

Euleks je danas potvrdio da je suspendovana tužiteljka iz Velike Britanije, Maria Bamieh, zbog curenja osjetljivih materijala.

Dnevnik Koha ditore je objavio tekst o tome da je Bamieh obezbijedila dokaze da su dvojica visokih zvaničnika Euleksa primili mito da bi zatvorili najmanje tri velika kriminalna slučaja. Tim za borbu pritiv korupcije je, dok je prisluškivao učesnike u nekim kriminalnim radnjama, prisluškivao i glavnog tužioca Euleksa, Јaroslavu Novotnu i predsjednika skupštine sudija Euleksa, Frančeska Florija, koji su se sastajali s različitim posrednicima u cilju zataškavanja teških kriminalnih djela. To je u izjavi za KTV potvrdila portparol Euleksa, Dragana Nikolić Solomon. Vjeruje se da su oni doprinijeli zatvaranju krivičnog postupka protiv poslanika Fatmira Ljimaja, bivšeg generalnog sekretara Ministarstva zdravlja Iljira Toljaja i u slučaju eksplozije u lokalu Envera Sekirače, za šta su osumnjičeni pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova iz regiona Uroševca.

Tužilac Maria Bamieh je, prema dnevniku, prikupila konkretne materijalne dokaze protiv dvojice visokih zvaničnika Euleksa ali i bivšeg zamjenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova, DŽonatana Ratela koji je navodno ometao istragu protiv Novotne i Florija i pokrenuo postupak protiv Bamieh za parkiranje vozila ili dolazak njene kćerke u kancelariju.

Ratel je prema Kohi ometao najmanje još jednu istragu protiv deset osoba osumnjičenih za organizovani kriminal u koju su bili uključeni poznati biznismeni i političari.

Da bi se ponovo otvorile ove istrage bilo je neophodno da se interveniše direktno iz Brisela.

Portparolka Euleksa je izjavila da je Bamieh suspendovana tokom prošle nedjelje i da ova mjera nije izrečena zbog teksta koji je danas objavila Koha ditore.

 

EU: Euleks nije prešao crtu

Ketrin Ešton odbila je da komentariše navode prištinskih medija da je novinarima prijećeno zbog tekstova o korupciji u vrhu misije Euleks na Kosovu.

"Euleks radi u okviru mandata i nikakva crta nije pređena", rekla je Kocijančič i dodala da "i novinari moraju da se pridržavaju nekih pravila", rekla je ona, odbijajući da komentariše konkretan slučaj.

"Koha Ditore" je nedavno o objavila dokumentovan izveštaj da je unutar Euleksa pokrenuta istraga protiv više visokih funkcionera zbog uzimanja mita da bi spriječili krivične postupke protiv pojedinih kosovskih političara i njima bliskih lica.

Nakon toga je Euleks od novinara "Kohe" zatražio da im dostave sva dokumenta koja imaju o tome i zaprijetio krivičnim gonjenjem ako to ne učine.

Kocijančič nije htela ni da potvrdi navode da su funkcioneri Euleksa suspendovani zbog korupcije i da su predmet istrage.

"Nikada ne komentarišemo dokumenta koja "procure", a svaku optužbu o zloupotrebama treba procesuirati redovnim sudskim putem, a ne kroz medije", poručila je ona, ističući da osoblje Euleksa dugo i naporno radi na jačanju pravne države na Kosovu i da ima punu podršku EU.